Autor: onogost.me
Foto: gradkulture.me
16:44
16.5.2019.

Nikšićki gimnazijalci priredili predstavu “Žene u matematici”

Nikšićki gimnazijalci nastavljaju sa svojim aktivnostima, a ovog puta inspiraciju su našli u ženama matematičarima koje su obilježile jedan dio istorije.


Tim povodom juče je izvedena predstava u holu škole pod nazivom „Žena u matematici“ čiji su akteri bili članovi matematičke sekcije sa svojim mentorkama.

Cilj predstave je ukazati na vrlo značajan uticaj žena u matematici kroz istoriju, koji je zbog različitih socijalnih i društvenih poredaka bio zanemarivan i manje ispraćen u odnosu na matematičare suprotnog pola.

Učenici koji su tumačili matematičarke su: Milica Ćetković, Anđela Pantović, Jelena Vemić, Jelena Mijušković, Angela Jovović, Jovana Perović, Jovana Ćipranić, Anja Glogovac i Milutin Kankaraš.

Doprinos predstavi dali su i učenici Boban Danilović, Aleksa Pavlićević, Bogoljub Krković, Jovan Vuković i Simeon Radulović.

Mentorke su Anđelka Perošević, Marijana Utješinović, Slavica Kontić i Ana Đoković.

Od davnina žene nijesu imale istu priliku za obrazovanjem kao muškarci. Čak i u nedavnim vremenima u Evropi nijesu imale pravo pohađati univerzitete i raditi kao profesorice. Na svu sreću živimo u vremenu kada se radi na prevazilaženju predrasuda o ženama pa i kada govorimo o matematici. Istorija je pokazala da je bilo mnogo matematičarki koje su doprinijele nauci jednako kao i njihove muške kolege.

 

Izvor: gradkulture.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:35
  22.8.2019.

  Nakon nastupa u Kolašinu, na Korifej festivalu i Barskom ljetopisu u Baru, koji su sjajno primljeni i imaju odličan odjek, Alice in WonderBand završavaju ovo leto gostovanjem na Festivalu uličnih svirača u Nikšiću.

 • 08:07
  22.8.2019.

  Ove sedmice u bioskop Cinema 213 stižu dva nova filma – Angry birds film 2 i Jezive priče iz mrak.

 • 11:22
  21.8.2019.

  Prelijep sunčan dan, rijeka Bistrica, muzički izbor slikara Miša Vemića iz Nikšića, pokoji cvrkut ptica, ladovina od drveća i trema kuće Dizdarevića, te prelijepa okolina u Loznoj Luci kod Bijelog Polja, inspirativno su djelovali na učesnike Prvih internacionalnih slikarskih susreta "Slikari Lazovići", što se moglo zaključiti po započetim crtežima i slikama na kojima će raditi narednih sedam dana.

 • 08:03
  21.8.2019.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.