Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićki pjesnici i muzičari šalju svoj kreativni glas svijetu

93423846_1352764894933393_816449093713788928_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 15.04.2020. u 12:31

U organizaciji počasnog predsjednika Hrvatskog književnog društva Valeria Orlića, u subotu 18. aprila sa početkom u 18 časova održaće se Međunarodno poetsko-muzički susret „Prozor u svijet“- ostani doma.

Prvi takav susret, kojim umjetnici šalju svoj kreativni glas svijetu, održan je početkom februara, i na njemu su učestvovala 32 autora iz 12 zemalja svijeta: Njemačke, Švajcarske, Ukrajine, Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Hrvatske.

Ovo virtuelno druženje u periodu opšte izolacije okupiće ovog puta preko 60 pjesnika i muzičara iz čak 15 zemalja, a cjelukupni događaj prenosiće sa na Youtubu. Crnu Goru predstavljaju četiri učesnika iz Nikšića: Marija Krivokapić, Gordana Sarić, Srđa Simunović i Saša Šćepanović.

“Izuzetno obradovani i počastvovani pozivom g-dina Orlića, eminentnog, višestruko prevođenog i nagrađivanog pjesnika, postali smo dio ovog velikog pjesničko-muzičkog druženja. U pitanju je manifestacija koja predstavlja više od samog druženja, jer ima dodatnu dimenziju zajedništva, solidarnosti i međusobnog ohrabrivanja u vremenu opšte izolovanosti. Ovo je još jedan dokaz već puno puta pomenute, ali uvjek aktuelne fraze da umjetnost nema granice i da ima samo jednu misiju, a to je misija spajanja. Sama činjenica da skupu prisustvuje veliki broj pjesnika iz značajnog broja država ukazuje da je organizator zaista na pravi način prepoznao potrebu za duhom zajedništva, međusobnog uvažavanja, bogatstvom različitosti … Po meni, krajnji cilj i efekat je možda mnogo jači i dublji od toga. Nazvao bih ga jednostavnim imenom „vraćanje čovjeka čovjeku”, rekao je za CdM jedan od učesnika ovog Saša Šćepanović.

“Granice nisu ograde, a sloboda misli donosi i slobodu putovanja i proputovanja životom. Ostanimo doma, sačuvajmo i izgradimo bolji svijet za našu djecu”, poruka je organizatora.

Link za live stream biće objavljen na Facebook stranici Hrvatskoga književnog društva.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.