Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Izvedena predstava „Inspekcija“, večeras repriza

dsc_5679
Anka Gardašević
  • Autor Marija Vujovic
  • 19.09.2017. u 05:56

Na sceni Nikšićkog pozorišta sinoć je premijerno izvedena predstava “Inspekcija” koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Goran Bulajić.

Koprivica je objasnio da je ovo ironijski komad, nešto što se, kako kaže, zove crna komedija jer “onome što je smiješno ishodi baš i nijesu smješni”.

„Bazira se na našem mentalitetu, a mentalitet je često samo alibi da bi pokrili neke svoje negativnosti, a zadatak komedije je da se poigra ili ironizira ili persifira nešto što su devijacije naše stvarnosti. Kada bi ovo bio samo politički komad onda bi se svodio na plakat. Mi smo se trudili da ovo ne bude plakat nego angažovana komedija čiji ishodi nijesu baš tako komedijski nego su u nekom socijalnom ili psihološkom smislu malo i gubitnički“, objašnjava on nakon završene premijere, zadovoljan kako su glumci, ali i režiser shvatili i ispoštovali tekst i, kako dodaje, slobodan da misli posle sinoćne reakcije publike su na dobrom putu da ovo bude dugovječan komad.

Iste utiske dijeli i Bulajić smatrajući da je „priča proradila u najvećem dijelu“, što je, kako kaže, rijetkost na premijerama.

„Vrlo različiti glumački habitus i različita glumačka iskustva, generacije, od studenata do iskusnih glumaca, ali mislim da je velika stvar da smo bili na tekstu na teritoriji o kojoj smo svi imali pozitivan odnos. Od prve čitaće proble to je išlo efektno, sa velikim uživanjem i to se vidi po njihovoj igri. Glumci vole Stevanove tekstove. To je dramaturgija, priča koja nudi glumcu, otvara. I ja sam se potrudio da im omogućim prostor za tu igru i to je očigledno dalo rezultat“, zadovoljno ističe režiser.

Glumački ansambl „na plećima“ u ovom komadu nosi glumac Simo Trebješanin, glumeći ulogu glavnog lika, Milivoja. Kako on kaže, svi dali svoj maksimum u ovoj predstavi, čija je priča, prema njegovim riječima, prilično aktuelna.

„Radili smo malo u karantinskim uslovima nismo namjerno htjeli da nam neko dolazi tokom proba. Nismo znali kako će publika da reaguje. Publika je reagovala fenomenalno večeras“, zadovoljan je utiscima Trebješanin.

Glumački je ovaj lik, dodaje, bilo zahvalno igrati, ali užasno teško.

„Cijelo vrijeme ste, maltene, na sceni i treba vam ogromna koncentracija za igru. Bukvalno cijeli ansambl je na vašim plećima. Vi ste taj koji vuče cijelo vrijeme. I možda svi imaju, uslovno rečeno, pravo na grešku tokom izvođenja predstave, Milivoje nema. Ako bi on pogriješio predstava bi otišla nekim drugim tokom  koji niko od nas ne želi. Imao sam takvih uloga. Malo sam i navikao“, nacodi Trebješanin ističući da će predstava imati deset igranja minimum jer je, kako kaže, on tako tražio ugovorom.

Pored njega, glumačku ekipu čine Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Julija Milačić, Marija Đurić, Jelena Nenezić Rakočević i Vukan Pejović.

Scenografiju za predstavu potpisuje Anka Gardašević, kostim Jelena Đukanović, a muziku Dino Kapetanović iz benda “Autogeni trening”.

Predstava se izvodi u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a njeno reprizno izvođenje zakazano je za večeras u 20h.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od 4 eura. Informacije i rezervacije na telefon 068 461 310.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.