Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava “Smrt i djevojka”

78121779_1173298502873348_4127669734181175296_o
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 01.12.2019. u 06:50

Predstava “Smrt i djevojka” Arijela Dorfmana, u režiji Gorana Bulajića, biće prikazana večeras u 20h u Nikšićkom pozorištu, u okviru 16. Međunarodnog festivala glumca - Nikšić 2019. 

Scenografkinja predstave je Anka Gardašević, kostimografkinja Jelena Đukanović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović. U predstavi igraju: Julija Milačić, Miloš Pejović i Dragan Jovičić.

“Smrt i djevojka” je svjetski poznat politički triler, napisan u vrijeme uspostavljanja demokratije, nakon dugog perioda diktature. Centralna figura je Paulina Salas, žena koja dobija priliku da se osveti čovjeku za koga vjeruje da je deset godina ranije bio njen mučitelj. Paulinin portret predstavlja žrtve diktatorskog režima čija su prava oduzeta kroz stalna kidnapovanja i mučenja.

Komad govori o zločinu, kazni, korupciji, silovanju, mučenju, ratu, lustraciji, oslobođenju, pročišćenju, prevari, istini i laži, o pravdi, o smrti iznutra nakon torture i silovanja. Postavlja pitanja: Da li se može zaboraviti zločin i oprostiti, da li se žrtva silovanja i torture ikada može osloboditi toga ili postaje zauvijek zatvorenica? Na koji način doći do istine? Upozorava i na to da se žensko pitanje, pitanje silovanja i mučenja žene, ne smije staviti “pod tepih”. Sva ta pitanja pokreće događaj jedne noći kada se suprug vraća kući i Paulina ispred kuće čuje glas doktora Mirande dok ga suprug, iz zahvalnosti što ga je dovezao kada mu se na putu pokvario automobil, poziva u posjetu. Upravo taj glas u njoj pokreće bujicu sjećanja i emocija. To je čovjek koji je prije deset godina, uz još trojicu muškaraca, silovao i mučio mjesecima dok joj je preko očiju bio povez. Ona odlučuje da uzme pravdu u svoje ruke i, pod prijetnjom pištoljem, otvara pitanja o zločinu i kazni.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

Cijena ulaznice je 6 eura.

Informacije i rezervacije na telefone: 040/213 566 i 068/461 310.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.