Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvorena izložba fotografija “Plavi voz”

capture
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 20.09.2020. u 11:41

U foajeu Nikšićkog pozorišta otvorena je izložba fotografija "Plavi voz", autora Marka Obradovića, na kojoj je predstavljeno 11 spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu sa fokusom na spomenike sa područja Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Petar Šundić, ispred NVO „Pro Futuro“, koja je organizovala izložbu, a u sklopu projekta “Tragovima Maršala”, kazao je da je cilj izložbe da se ukaže na ambiciozne arhitektonske i umjetnički sofisticirane spomenike sa izuzetnom simboličkom i umjetničkom vrijednošću.

 „Izložba je dio šireg projekta “Povećanje turističke atraktivnosti, partnerstava i poslovne konkurentnosti transnacionalnom rutom “Tragovima Maršala” kojim se želi ukazati i na turistički  potencijal tih spomenika. Ideja projekta je da se napravi ekonomski održiva turistička ruta koja će povezati značajne lokalitete iz Drugog svjetskog rata. Pored ekonomskog značaja, projekat ima i aspekt udruživanja stanovnika tri bivše jugoslovenske republike koji će zajednički raditi na valorizaciji i stvaranju turističkog proizvoda na osnovu spomenika i memorijalnih kompleksa iz Drugog svjetskog rata”, kazao je Šundić.

Milan Korać ispred Sekretarijata za kulturu istakao je da se kulturno-istorijskim spomenicima trajno obilježeljavaju događaji, čuvaju uspomene na istaknute ličnosti, njeguju ljudski ideali, kulturno istorijske tradicije

„Oni su simbol jednog vremena i dešavanja i bivaju kao vino, što stariji to značajniji. Izložba šalje jasnu poruku turistima iz zemlje i svijeta da u Crnoj Gori mogu da se naprave turističke rute sa još neotkrivenom atraktivnošću i velikim potencijalom za kulturno-istorijski razvoj“, naveo je Korać.

 U bivšoj Jugoslaviji, podsjetio je Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšić, napravljeno je preko 15.000 spomenika koji su posvećeni Drugom svjetskom ratu.

“Prelijepo bi bilo kada bi se neko sjetio da ih sve objedini u jednu veliku zbirku. Njoj bi bilo zajedničko opredeljenje krvarenje svih naših naroda i borba za slobodu, bratstvo i jedinstvo, kako je govorio maršal: Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka”, kazao je Mirjačić.

Dragan Mitov Đurović ispred SUBNOR-a Crne Gore istakao je da su spomenici most koji nas povezuje, ali istovremeno most nad velikim jazom naših različitosti koje su bile stopljene.

„Nijemi svjedoci koji žive i umiru uspravno, koji svjedoče o jednom vremenu. Iskrena zahvalnost Saveza Udruženja Boraca donatorima, partnerima i svima koji su dali doprinos da se makar na tren svi zajedno vratimo u našu prošlost koja nam je prava zraka i svijetlost za budućnost. Nikšićka mladost će ponovo umijeti dostojanstveno da čuva slobodu i da čuva ljubav i prijateljstvo sa narodima bivših jugoslovenskih republika“, kazao je Đurović.

Projekat “Tragovima Maršala”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), u Crnoj Gori realizuje NVO “Pro Futuro“, u Bosni i Hercegovini Fondacija za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava “Sprofondo – Thalia” iz Sarajeva, a u Srbiji “Centar za istraživanja i studije turizma” iz Novog Sada.

U sklopu izložbe prikazan je i kratak film “Stopama Maršala”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci