Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
08:18
11.6.2019.

„Ponoćnom baladom“ zatvoreni „Dani Akorda“

Niz stihova poznatog nikšićkog i crnogorskog pjesnika Radula Rakočevića, pa niz stihova, kako ih on naziva, njegovih prijatelja, Dušana Govedarice, Obrada Nenezića i Milene Šućur - tako je izgledalo prethodno poetsko veče u Nikšićkom pozorištu, pod nazivom „Ponoćna balada“.


„Jesenja elegija“, „Opsjeda“, „Put ili opomena“, „Beskrajna pjesma“, „Pismo“, „Sonet tuge“ samo su neke od pjesama sa kojima su se sinoć upoznali prisutni, a napisane su rukom i satkane od Rakočevićevih emocija.

Rakočević je zbirku poezije “Tragom slutnji mojih” izdao prije 20-30 godina. Druga zbirka koja će se zvati „Ponoćna balada“,  u kojoj će biti skupljene sve njehove pjesme, kaže, najvjerovatnije će ove godine ugledati svjetlost dana. U međuvremenu su napisani neki novi stihovi.

„Tako sam naumio da bude – stare i nove pjesme. Ja ne volim pretjerano da se eksponiram. Kada je riječ o poeziji, ja sam pristalica onoga da čovjek može da izda samo jednu knjigu u životu. Tako sam i ja nešto zaumio – da ostane samo jedna knjiga iza mene“, iskren je Radulović.

Iako ga često nazivaju „crnogorski Jesenjin“, Radulović kaže da je sve do toga kako ko poima. Ipak, nije krio da je i za njega poezija baš sve.

Svojim stihovima veče su uveličali pjesnici Dušan Govedarica i Milena Šućur, dok je književnik Obrad Nenezić pročitao poetizovani esej koji je posvetio prijatelju. Podsjetio je da je Rakocije jedan dio života proveo u Londonu “gdje je tražio puteve Crnjanskog”.

“Sticajem okolnosti i ja sam boravio u Londonu, i nećete vjerovati tražio puteve Crnjanskog i Rakocija, nekim londonskim ulicama”, kazao je Nenezić.

Ovom poetskom večeri sinoć je spuštena zavjesa na ovogodišnju manifestaciju „Dani Akorda“ kojom se obilježava 22 godine uspješnog rada te organizacije.

U okviru manifestacije sinoć se nikšićkoj publici predstavila i Irina Bulatović dvanaestogodišnja, talentovana djevojčica sa repertoarom dječijih i tinejdžerskih hitova iz regiona. Član je “Akorda” već šest godina i osim muzike, bavi se plesom i glumom.

Prethodnog dana Akordov dječji i omladinski teatar izveo je predstave „Sedam Snežana i patuljak“ i „Dnevnik Ane Frank“.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:09
  4.6.2020.

  Drama „Korijen i izdanci“ koju su realizovali učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića osvojila je drugo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“.

 • 08:22
  31.5.2020.

  Vladan Desnica (1905-1967) je rođen u Zadru u imućnoj i uglednoj porodici. Otac mu je bio čuveni advokat Uroš Desnica. Njegov djed Vladimir Desnica bio je veleposjednik i predsjednik opštine u Obrovcu. Zastupao je nacionalne interese Srba u sjevernoj Dalmaciji.

 • 08:19
  29.5.2020.

  Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

 • 19:21
  28.5.2020.

  Bogdan Gajić, učenik prvog razreda matematičkog odjeljenja u Gimnaziji "Stojan Cerović", osvojio je drugo mjesto na takmičenju "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore" za literarni rad "Slika moje tradicije".