Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstava „Crvena“ sjutra u Nikšićkom pozorištu

crvena1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 23.11.2016. u 07:08

Na sceni Nikšićkog pozorišta, sjutra u 20h biće izvedena predstava „Crvena“, koju je po djelu američkog dramatičara i scenariste Džona Logana, režirao Danilo Marunović. 

Predstava je rađena u produkciji JU „Grad tetar“, a izvodi se u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Kultna Loganova biografska priča o velikom slikaru Marku Rotku (1903), jednom od ključnih predstavnika apstraktnih ekspresionista koji su se pojavili u Njujorku posle Drugog svjetskog rata, Rusu jevrejskog porijekla Markusu Jakovljeviču Rotkoviču, čija je porodica zbog progona emigrirala u Ameriku 1913. godine, okupila je značajnu autorsku ekipu – scenografiju za predstavu  uradio je čuveni crnogorski slikar Dimitrije Popović, ulogu Marka Rota igra Branislav Lečić, njegovog pomoćnika Kena Marko Grabež, kostimograf je Adrijana Pajić, a izbor muzike napravio je sam reditelj.

Po riječima Danila Marunovića, priča o slikaru Marku Rotku za njega ima višestruki angažman.

„Kad biram tekst koji ću raditi, činim to u odnosu na prostor gdje će se igrati, a pošto je Grad teatar danas zadnji bastion borbe za dobre vrijednosti u Budvi, koja je toliko ogrezla u svemu pogrešnom, od kiča do korupcije, uhvatio sam se ovog Loganovog komada. To je drama o jednoj tragičnoj umjetničkoj figuri, velikom heroju i borcu za koncept velike, elitističke umjetnosti. Za koncept umjetnosti koja je bitna, koja se pita, koja može da mijenja stvari. Mislim da nam to nedostaje – umjetnost koja je potentna, koja nije, kako kaže slikar Marko Rotko, junak ove predstave, temporalna, i koja nije malograđanski ugodna i služi samo da bi došli na premijeru, odgledali krasan komad, i otišli kući. Ovdje je reč o umjetnosti koja se obračunava, koja je nekakva oštrica.“

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti danas i sjutra na biletarnici Nikšićkog pozorišta (od 8 do 20 časova)  po cijeni od pet eura, a rezervacije se mogu obezbijediti na broj telefona 068/461-310.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.