Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ristanovski i Bereš dobitnici nagrada za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu

Marta Bereš u ulozi Vere Kroner
  • Autor onogost.me
  • 14.11.2022. u 08:00
Nagrada za glavnu mušku ulogu na Međunarodnom festivalu glumca pripala je Nikoli Ristanovskom, za ulogu doktora Tomasa Stokmana u predstavi “Neprijatelj naroda” po tekstu Henrika Ibzena, u režiji Nine Nikolić, a u izvođenjue Makedonskog narodnog teatra, dok je nagradu za glavnu žensku ulogu dobila Marta Bereš u ulozi Vere Kroner, u predstavi “Upotreba čoveka” po tekstu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića.

To je odlučio jednoglasno žiri u sastavu Tanja Bošković, predsjednica žirija i Tanja Perišić i Slaviša Ćurović, članovi.

“Nadahnuto, s minimalnim sredstvima, sa tolikom harizmom, Ristanovski je pokazao master klas glume u cijelom regionu. Savršenim vladanjem scenom, savršenim govorom na istoj, inteligentnim rešenjima problematike ogromnih monologa, partenrskom igrom u kojoj jasno pokazuje pravce lika, sa izraženom hrabrošću da se i iz kontre može igrati hrabrost, time pokazujući da je svaki čovjek mogućno hrabar, Ristanovski je oglolio srž lika i najkomplikovanijim glumačkim sredstvima dao smisao običnih, svakodnevnih stvari, koje su za nas sve otkrovenje a za ovog veličanstvenog glumca samo još jedna hrabrost i znanje koje nam je donio na scenu i pokazao”, navodi se u obrazloženju žirija.

Marta Bereš u ulozi Vere Kroner, prema riječima žirija, dala je svom liku svaki aspekt glumačke tehnike.

“Nadahnuto, poletno, veselo, bodro i umjetnički je nosila izuzetno teško breme tragične heroina, te sa nesebičnom snagom, efikasnim sredstvima donijela vjerovanje svakog gledaoca da je pred nama najbolje realistično pozorište u maniru Stanislavskog. Ova borba da se pokaže cio aspekt sredstava i hrabrost da se ogoli sopstvena ličnost zarad uloge je put koji mladi glumci treba da slijede i nastave”, dodaje se u obrazloženju.

Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu otišla je u ruke Dušana Vukašinovića za ulogu Milinka Božića.

“Igrajući na ivici komičnog i patetičnog, mladi glumac Vukašinović i izvođenju u predstavi “Upotreba čoveka” po tekstu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića glumačke ekipe Novosadskog pozorišta, donio je neophodnu snagu, ali i snalažljivost da sa uvjerenjem u izgovoreno se približi najviše moguće realizmu i time pokazao da mlad glumac mora slijediti put istine”, navodi žiri.

Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Nika Ivančić.

“Nesebično prateći sve sudionike komada Jurea Karasa, “Realisti”, u režiji Matka Raguža, glumica Teatra EXIT iz Zagreba, Nika Ivančić, je svedenim izrazom, nepotiskivanim idejama da svoje uloge donese tačno upotrijebila sva glumačka sredstva koja pojedinac može da ima i time pokazala kako se svaka rečenica pamti kada je izgovori neko sa punim uvjerenjem, u nešabloniranom žanru kakav je krasio predstavu “Realisti”, ističe se u saopštenju.

Nagrada za partnerstvo pripala je Timea Filepu i Arpadu Mesarošu za uloge Ane Karenjine i Vronskog u predstavi “Ana Karenjina”, Novosadskog pozorišta, u režiji Dejana Projkovskog, zbog “nesebične odluke glumaca da istinito, promišljeno i nadasve uzajamno donesu ljubav, tragediju i žar nadanja na scenu”.

“Utoliko prije jer je Timea Filip uskočila u ulogu Karenjine, a publika i žiri su se toliko poistovjetili sa igrom ovog para kao da su na sceni više stotina puta. Svedenim, ponekad i radikalnim glumačkim metodama su opravdali velikog pisca Tolstoja i uvjerljivo prenijeli jedan od najvećih romana na scenu”, zaključuje se u obrazloženju.

Tokom pozorišne smotre, koja je trajala od 7. do 13. novembra, publika je bila u prilici da pogleda šest predstava u takmičarskom dijelu (“Ana Karenjina”, “Realisti”, “Upotreba čoveka”, “Pokojnik”, “Umjetnik u gladovanju”, “Neprijatelj naroda”).

Festival organizuje Nikšićko pozorište pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture Crne Gore.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci