Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Svečano otvoren 17. Festival glumca, Miloševiću uručena Nagrada “Veljko Mandić”

milos_zvicer-10
Miloš Zvicer
  • Autor Marija Vujovic
  • 24.11.2021. u 07:57

Uz ovacije nikšićke publike, uručenje Nagrade „Veljko Mandić”, kao i uz pozdravne govore, sinoć je svečano otvoreno 17. izdanje Međunarodog festivala glumca.

Ovogodišnja nagrada „Veljko Mandić” otišla je u ruke proslavljenog glumca Andrije Miloševića koji je zahvalio na ovom priznanju istakavši da je pozorište u temelju kulture naših naroda, nakon čega se nakratko prisjetio djetinstva u Nikšiću.

Takođe se, kako je kazao, publici prestavio pjesmom “Zapamtio sam” iz knjige “Posvećeno Veri”, djela koje je posvetio svojoj pokojnoj majci.

Festival je otvorio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, istakavši da je pozorišna publika u našem gradu, ali i okolnih gradova Crne Gore i regiona, nakon jednogodišnje pauze, sigurno sa radošću dočekala ovo veče.

“Malo se gradova u Crnoj Gori može pohvaliti kontinuitetom u pozorišnoj umjetnosti kakav ima Nikšić. Zbog toga je naša publika otvorena za najrazličitije sadržaje, a kulturna scena našeg grada inkluzivna”, naveo je Kovačević.

Kraj novembra i početak decembra, kako je kazao, je period istorijski prepoznat kao ujediniteljski.

“Ujedinjuje na nikšićkoj sceni čitavu bivšu Jugoslaviju na Međunarodnom festivalu glumca. Selekcija predstava sigurno nije bila laka, kao što ni žiriju sigurno neće biti lako da odabere najbolja ostvarenja koja će se pojaviti na festivalu. Posebno je zadovoljstvo što Nagrada “Veljko Mandić” ove godine završava u rukama jednog od najtalentovanijih i najuspešnijih Nikšićana”, istakao je Kovačević i iskoristio priliku da zahvali Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta što i ove godine, zajedno sa Opštinom Nikšić, pokrovitelj Festivala.

Radinko Krulanović, direkor Nikšićkog pozorišta, takođe je iskazao zahvalnost pokroviteljima festivala.

“Ne znam da li je potrebno reći koliko smo uložili napora da se ovaj festival održi u uslovima kad sve je upitno i na granici podviga. Ali motiv i želja da se on održi nadjačao je sve. A da li je bilo lako? Nije ni malo”, kazao je on.

Od velikog broja predstava, podsjetio je, selektovano je sedam.

“Na žalost svih, predstava “Konji ubijaju zar ne”, morala se otkazati zbog bolesti glumca tako da ćemo biti uskraćeni za predstavu Gradskog pozorišta iz Podgorice. Svim ostalim učesnicima želim da se lijepo i ugodno ocjehaju, da budu zdravi i da budu zadovoljni svojim nastupima i da na koncu svega ponesu lijepe utiske. Neka nagradu ponese gluma, pozorište, publika, susret svih nas i vječita igra iznad svakog zla. Nadamo se da sljedeći Festival neće imati ove i slične probleme i da će život nadjačati smrt, a igra nadvladati bol. U to ime dobro došli u Nikšićko pozorište, želim da se lijepo i ugodno osjećate i da se u radosti sretamo”, dodao je Krulanović.

Ovogodišnje 17. izdanje Festivala glumca započelo je izvođenjem višestruko nagrađivane predstave “Pluća”, zagrebačkog „Exit“ teatra i Gradskog kazališta Sisak.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci