Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vedrina, skupine ljudi i napeta energija u skulpturama i crtežima Krsta Andrijaševića

60891562_300703770874140_9110464115511394304_n
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 24.05.2019. u 08:04

Večerašnju izložbu čine skulpture urađene tri-četiri godine unazad i crteži urađeni za ove dvije godine. Ima 16 skulptura i oko 40 crteža.Trudim se da se ne ponavljam da stalno napravim nešto drukčije, nešto novo, nešto što nijesam prije radio. Nove, svjetlije boje i nema plača što je bilo na prošloj izložbi. Skulpture su pojednostavljene. To su obično lopte, riječi su kojima je umjetnik Krsto Andrijašević opisao svoju izložbu otvorenu sinoć u Galeriji “Nikola I”.

Kao dijete je, kaže, počeo da crta i radi, te misli da našao pravu stvar koja mu odgovara.

 “Crteži su od dvije godine. To sam radio u posljednje vrijeme. Prošle godine sam konkurisao u Podgorici da mi oforme izložbu, ali me nijesu ni zvali i onda sam ja otvorio u Nikšiću. I ovi put sam isto otvorio u Nikšiću i najmilije mi je ovdje da izlažem”, iskren je on.

Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti koja je otvorila izložbu, kazala je da joj je izuzetno zadovoljstvo što je postavka u Nikšiću, u Andrijaševićevom i njenom rodnom gradu.

“Htjela bih, prije svega, na samu postavku da se osvrnem koju je umjetnik radio zajedno sa svojim prijateljem i crnogorskim umjetnikom Brankom Burićem. Htjela bih da komplimentiram jer je postavka izuzetno zanimljiva i vrlo dinamična i čini mi se da su potencijali radova u ovakvim skupinama došli još više do izražaja. Čestitam Buriću kako je dobro postavio izložbu”, navela je ona.

U odnosu na prošlogodišnju izložbu, kako je rekla, koja je bila takođe u Dvorcu, Andrijaševič je toliko toga uradio i donio novu, drugačiju energiju.

“Tema prošlogodišnjih radova je uglavnom bila plač, a ovo sada čime smo okruženi, posebno na crtežima, isijava neku vedrinu. Pojavljuju se skupine ljudi. To je ono što se ranije nije pojavljivalo u kompozicionom i ikonografskom smislu na ovakvim radovima, već su to bila ili usamljena lica ili parovi. Nove skulpture na kojima i dalje dominira boja. Boja je ono što karakteriše skoro sve njegove radove. Ta živa, neposredna boja. Najčešće je to žuta ili crvena ili ponegdje se javlja čak i zelena koje naglašavaju vitalitet. Njegove skulpture su žive, odišu plodnošću, odišu jednom napetom energijom i one su jedre i samim tim negdje uspijevaju da ušetaju u naš prostor”, objasnila je ona i podsjetila da je Andrijašević značajan umjetnik i da njegov opus spada u najuzbudljiviji i najdirljivije opuse savremenih umjetnika.

“Podsjetiću na navjerovatnu količinu nagrada koje je dobio u Udruženju, čak pet nagrada na tradicionalnoj izložbi, i prošle godine Trinaestojulska nagrada i status nacionalnog umjetnika što on i zaslužuje”, istakla je ona.

Organizator izložbe bila je JU Muzeji i galerije, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.
Animirana sinhronizovana verzija filma „Kuce u operi“ biće prikazana u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 12 časova, kao i u četvrtak, 25. aprila, u terminima od 10 i 12 sati.