Zatvara se Odjeljenje Baletske škole “Princeza Ksenija” u Nikšiću

img_17012022_142920_800_x_437_pixel
onogost.izrada.me arhiva

Novo rukovodstvo Nikšićkog pozorišta donijelo je Odluku da se Baletska škola "Princeza Ksenija" u što hitnijem roku iseli iz prostorija, koje su posebno priređene za obavljanje nastavno-obrazovnog procesa, saopšteno je iz škole.

Kako navode, u obrazloženju Odluke direktor Radinko Krulanović prenosi stav Savjeta Pozorišta da je boravak škole bio na štetu Pozorišta.

“Razmatrajući dopis, koji mi je upućen i ukupne složene okolnosti u kojima škola pokušava da opstane i izbori se za nastavak školovanja svojih učenika, donijela sam Odluku da postupim po naredbi direktora Krulanovića, iako škola ima Ugovor o saradnji do 2023. godine, i pronađem bolje mjesto i okruženje za nastavak naše prosvetiteljske misije”, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktorica škole Vanja Pantović.

Ona je istakla da je inicijativa za osnivanje odjeljenja Baletske škole „Princeza Ksenija“ u Nikšiću poteklo od Savjeta Nikšićkog pozorišta 2016. godine.

“Savjet je ponudio punu prostornu i tehničku logistiku, a škola stručnu pedagošku ekspertizu. Na krilima te divne inicijative bili smo svjedoci izuzetnih scenskih ostvarenja klasičnog baletskog nasljeđa na sceni Nikšićkog pozorišta: 2016. godine balet “Pahita”, 2017. godine balet “Chipolino”, 2018. godine balet “Pepeljuga”, 2019. godine balet “Vragolanka””, podsjeća ona.

Sa djecom su, kako dodaje, na sceni bili prvaci Narodnog pozorišta iz Beograda, gosti iz Pekinga, a koreografi istaknuti stvaraoci iz Nacionalne opere Sofija – prof Katja Petrovska, prof. Antoaneta Alexieva, prof. Elena Petrichenko i Sergej Chumakov – Moskva,  Danita Emma – New York, prof.dr. Liliana Draguleva, Sun Jin, Liu Liang- Peking,…

“Naši zajednički uspjesi podstakli su Opštinu Nikšić  da za potrebe škole opremi poseban dio Pozorišta 2018. godine, u kom je škola radila na radost učenika i brojne publike u Nikšiću, gradu u kom počivaju sjeni narodnog heroja Luja Daviča”, zaključila je ona.

Na kraju, želim da izrazim zabrinutost zbog ukupnog stanja u dijelu obrazovnih i kulturnih politika, koje se, bez adekvatne strategije i stručnog promišljanja, grubo odnose prema nukleusima istinskog i pravilnog razvoja naše djece i omladine.
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Večeras, desetog dana nikšićkog festivala knjiga “Auto(r) na korzou”, na Trgu slobode od 20.30h gostuje istaknuti književnik Enes Halilović.
Ovog utorka u bioskopu Cinema 213 prikazaće se tri filma.