Vuković: Povjerenje građana najvažnija investicija

Opština Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 30.12.2022. u 12:22
Za poštenu i odgovornu osobu vlast je više obaveza nego privilegija… Presudni su vrijednosni sudovi i motiv – nijesmo došli na vlast da napunimo džepove i ostvarimo lične interese, već da uradimo nešto korisno za grad i građane. U tom kontekstu, Nikšić vidim kao grad u kojem će se rješavati i riješiti brojni problemi građana, kaže Nemanja Vuković, predsjednik SO Nikšić.

Da li je moguće, u vreloj crnogorskoj političkoj klimi, hladne glave obavljati funkciju predsjednika opštinskog parlamenta?

Klima jeste vrela jer politička scene obiluje vrelim temama i događajima. Teško je sačuvati hladnu glavu i racionalnu misao kada se sve to “pretoči” u plenum. Jer, tu je 41 mišljenje, karakter, stav. Sve to izbalansirati i donositi odluke čija težina bi trebalo da bude mjerljiva isključivo javnim interesom nije jednostavno.

Ali, u svjetlu sentence da niko ne može biti sudija u svom slučaju, jedino mogu reći – kažu da uspjevam. Uostalom, RTV Nikšić direktno prenosi sjednice parlamenta pa svako ima mogućnost da prosuđuje. Posebno mi je drago što se naše sjednice gledaju i u drugim opštinama. Transparentnost rada parlamenta, kao i svih ostalih segmenata našeg djelovanja, neki su od prioriteta nove vlasti.

Da li je, generalno, u tim stavovima odbornika i dalje dominantna partijska boja i tada kada je to na uštrb javnog interesa?

Želim da vjerujem da se u parlamentu uvažava interes građana, jer to je razlog angažmana odbornika. Na bazi tog principa građani biraju svoje predstavnike. Što se nikšićkog parlamenta tiče postoji visok stepen tolerancije i nije to samo utisak, jer je u tekućoj godini veliki broj odluka usvojen jednoglasno. Znači, za njih su glasali i pozicija i opozicija. Takođe, što u bivšem sazivu nije bio slučaj, amadmani opozicije postaju sastavni dio odluka i propisa, na primjer u izmjenama i dopunama Odluke o budžetu. Uostalom, građani su na izborima kaznili jednoumlje kao stil vladanja i odlučivanja.

Ali, nije mali broj građana koji očekuju da njihovi predstavnici po svaku cijenu, zarad ostajanja na vlasti, ili njenog delegitimisanja, brane partijski stav. Koliko je takav ambijent pogodan za partijske kalkulacije i opasan za urušavanje demokratskog kapaciteta parlamenta?

Važan je podatak da je u godinama prije promjene vlasti u nikšićkom parlamentu praktično vladao jednopartizam, a to svakako znači i urušavanje minimuma demokratskog kapaciteta te institucije. Svakako da mi, koji smo na političkim pozicijama, u određenoj mjeri slijedimo modus operandi političkih partija iz kojih dolazimo, ali ni u kom slučaju nećemo dozvoliti isključivost, u bilo kom smislu. Personalna rješenja su nebitna ukoliko je loša “klima,, i ukoliko bi neko novi, možda – sa drugačijim i naprednijim pogledima, bio prinuđen da se prilagođava “oktroisanim” partijskim stavovima. Današnja slika nikšićkog parlamenta je mnogo drugačija i ljepša od one “stare”. Bude “oštrih” polemika, snažnih argumenata ZA i PROTIV, sukobljavanja stavova, mišljenja, različitih pogleda na pravac razvoja Opštine… ali, taj “sukob” nikada ne prelazi granicu civilizovanog i odvija se uz maksimalno uvažavanje, uslovno – protivnika, kao odgovornog i kao sugrađanina. Preciznije – rasprave karakteriše kultura dijaloga. Mislim da je upravo to način na koji bi trebalo da funkcioniše parlament. Zahvaljujući direktnom prenosu zasijedanja svako može da sudi o karakteru, odnosno profilu parlamenta. Meni je izuzetno važno da građani vide ko su njihovi predstavnici, da čuju izlaganja i prosuđuju o kvalitetu vlastitih izbora. Kao što sam već naglasio, zadovoljan sam otvorenošću, demokratičnošću i stepenom kulture dijaloga u SO Nikšić, ali nisam zadovoljan uslovima u kojima rade odbornici, i ti uslovi biće unaprijeđeni. Završen je projekat rekonstrukcije skupštinske sale i pokušaćemo da projekat realizujemo bez opterećivanja budžeta Opštine. Od ove godine ćemo povećati naknade odbornicima, jer su one bile najniže u državi, a ti ljudi donose važne odluke, rade odgovoran posao i to bi trebalo uvažavati.

Tridesetak godina građani i javni interes su u narativu političara bili na prvom mjestu. Čime se mogu argumentovati tvrdnje da sada nije kao prije?

Mnogo toga smo za kratko vrijeme uradili, u nastojanjima da uvijek budemo na usluzi gradu i građanima. Naravno, nekada se zahtjevi i očekivanja građana ne mogu ispuniti, neki – jer su nerealni, a u nekim slučajevima, i pored njihove opravdanosti, prosto u datom trenutku nismo u mogućnosti da to uradimo, stoga koristim svaku priliku da zamolim građane za razumijevanje jer problema je mnogo a mogućnosti su često ograničene.

Moram da podsjetim da smo u maju 2021, kada smo preuzeli vlast u Nikšiću, zatekli na računu Opštine milion i po eura, a 33 miliona duga. Ne navodim to kao alibi, već kao relevantan pokazatelj u kakvim uslovima je trebalo napraviti korak naprijed, nastaviti rad i početi realizaciju programa zbog kojih su nam građani dali povjerenje. Vjerujem da ljude u Nikšiću opredjeljuje upravo programska i ljudska ponuda i čini mi se da smo odgovorili očekivanjima, otvorili smo vrata za njihove probleme, gradimo povjerenje. Za klub Demokrata, vlast nije cilj već sredstvo koje nam omogućava da radimo u korist građana, da mijenjamo stvari nabolje i našu viziju Nikšića pretočimo u djelo. Sigurni smo da građani jasno prepoznaju da su nam njihovi interesi na prvom mjestu. Nova lokalna uprava donijela je i drugačiji sistem vrijednosti i vrijednosnih sudova u odnosu na naše prethodnike.

Podsjetiću da smo se, na našu inicijativu, odrekli naknada koje su, za prekovremeni rad, primali predsjednici Opštine i Skupštine i opštinski rukovodioci. Bilo je to po 250 eura mjesečno, dok, čini mi se, to pravo nijesu mogli ostvariti zaposleni. Danas nijedan opštinski funkcioner nema naknadu za prekovremeni rad, iako nekad radimo i po 15 sati, ali zaposlenima se, koliko mi je poznato, ta stavka uredno izmiruje. Presudan je motiv – mi nismo došli da napunimo džepove, već da rješavamo goruće problem grada i građana.

A gorući su?

Jedan je ekološke, a drugi socijalne prirode. Mislim da je problem broj jedan, jer se tiče i zdravlja građana, divlja deponija Mislov do, i male deponije kojih ima mnogo, a rezultat su nerada, kao i niskog nivoa svijesti građana o značaju očuvanja životne sredine. Raduje me izvjesno osnivanje službe “eko-rendžeri”, ali se plašim da ni to neće suštinski riješiti problem, dok se mi kao društvo ne promijenimo. Odmah po preuzimanju vlasti bili smo prinuđeni da se suočimo sa tako kompleksnim problemom, starim 18 godina – smetlištem Mislov do, ali i sa nerealnim očekivanjima da ga riješimo za “tren”. Ogroman trud se ulaže od prvog dana.

Vlada je opredjelila 400.000 eura za sanaciju, gašenje dubinskih požara, a u procesu izrade je Studija sanacije kompletne deponije Mislov do. Imamo više ponuda i vidjećemo šta će Studija pokazati, a konačno rješenje za efikasno upravljanje otpadom bilo bi otvaranje sanitarne deponije po svim propisima, kao i reciklažnog centra. To bi omogućilo i otvaranje novih radnih mjesta, budući da je nezaposlenost takođe gorući problem u našoj Opštini. I na tom polju se dosta radi, te očekujemo da brojni razgovori sa reprezentativnim adresama u sferi biznisa rezultiraju i novim radnim mjestima. Čekamo završetak Prostornog plana za dolazak važnog investitora, a realizacija te investicije omogućila bi 300 radnih mjesta. U najavi su i druge investicije. Prema podacima Monstata, mada u analizama statističkih podataka treba biti oprezan, u Nikšiću je oko 3.000 manje nezaposlenih u odnosu na jun prošle godine.

Naravno, na to je uticalo više faktora, ali jedan od njih je i otvaranje novih radnih mjesta.

Najbolji primjer za to je osnivanje firme “Solar gradnja”, a mnogo dobrog donijeće nam i “Beluga…” Sačuvali smo i Željezaru i 229 radnih mjesta, ispoštovali i radnike “Metalca”, iako “gašenje” tog “požara” suštinski i nije naša obaveza. Podsjetiću, osim jednokratne pomoći, Opština im je obezbijedila kvalitetnu pravnu pomoć, što već donosi rezultate. Ne gomila se administracija. Otvaraju se nova radna mjesta u realnom sektoru. Nije to isključivo zasluga Opštine, ali je naša uloga bitna u stvaranju uslova da investitori kažu – želimo da dođemo u Nikšić. Jer, Opština se postavlja kao partner, a ne kao “reketaš”. Takođe, Opština u saradnji sa drugim institucijama i nevladinim organizacijama relizuje niz projekata, među kojima su i oni međunarodnog karaktera, čiji cilj je podsticaj razvoja preduzetništva.

Nemamo čarobni štapić, na vlasti smo tek godinu i po, a problemi su ogromni.

Kada je riječ o zapošljavanju opozicija tvrdi da su na sceni nepotizam, partijsko zapošljavnje i revanšizam?

Volim da, upravo na tu temu, pomenem prethodnike. Takve primjedbe iznose oni koji su u svom okruženju zaposlili sve, što bi naš narod rekao – “do sedmog koljena”. Niko iz moje porodice se nije pomjerio sa pozicije gdje je bio prije mog dolaska na mjesto predsjednika Skupštine. Dešava se, generalno, da neki veoma stručni kadrovi, članovi porodica funkcionera, budu žrtve rigoroznog stava, ali nepotizmu se mora stati na kraj. A što se tiče revanšizma, on važi samo za one koji su ogrezli u kriminalu i korupciji. Podignute su optužnice protiv bivšeg predsjednika i vd predsjednika Opštine, zbog nezakonito dodijeljenih skoro 30.000 eura. Spreman sam da se obračunam kako sa predstavnicim bivše, tako i sadašnje vlasti, koji na bilo koji način krše zakone. A oni koji rade odgovorno, radiće i dalje svoj posao, bez obzira na partijsko opredjeljenje.

Ocjena ideja i namjera lokalne uprave može biti opisna i može se relativizovati. Kada je riječ o napretku, pokazatelji bi morali biti egzaktni i samim tim izmješteni iz prostora manipulacija i tumačenja?

Pa jedan od egzaktnih pokazatelja je da je na računu Opštine 6 i po miliona eura, a da se sve obaveze redovno servisiraju. I da je pored svih problema, sredstvima iz državnog i lokalnog kapitalnog Budžeta, zatim kroz saradnju sa nadležnim ministarstvima realizovan, ili je u toku realizacija, zavidan broj projekata od vitalnog značaja za grad.

Asfaltirali smo preko 150 putnih pravaca u skoro 30 mjesnih zajednica, a 160 kilometara puteva je nasuto. Sanirani su putevi Maočići-Velimlje, Bare Bojovića-Kapetanovo jezero, adaptiran put Kuside-Trepča-Muževice-Dubočke-Crni Kuk kao i dio puta Lukovo-Dragovoljići. Asfaltirano je oko 100 manjih lokalnih puteva i saobraćajnica, rekonstruisana ulica Buda Tomovića, a posredstvom IFAD programa asfaltirano je preko 6 kilometara puteva u Banjanima i 3 kilometra u Župi.

Uređenje Široke ulice u Dragovoj Luci je u toku, a ta investicija vrijedna je 770.000 eura. Na putu Rubeža-Miolje Polje-Morakovo počelo je postavljanje zaštitne ograde, mreža i turističke signalizacije, a radovi su procijenjeni na 730.000 eura. Završen je tender vrijedan 6,9 miliona eura za rekonstrukciju magistralnog puta Nikšić-Vilusi u dužini 6 kilometara, dionica Nikšić-Kuside.

Često smo u prilici da čujemo od mještana seoskih područja da kao problem broj jedan navode vodosnabdijevanje, a gradskog i prigradskog nefunkcionalnost vodovodne i kanalizacione mreže?

U toj oblasti problemi su veliki, a rješenja kompleksna. Izvođenje radova podrazumijeva, osim uobičajene pravno-administrativne procedure, i niz istraživanja terena. U toku je izgradnja vodovoda u Gornjem grahovskom polju i Lazu, završene su procedure za početak izgradnje vodovoda na Ivanju, za šta su obezbijeđena sredstva od oko 400.000 eura, a u toku je ispitivanje mogućnosti dovođenja vode do bezvodnih sela u Banjanima. U planirane aktivnosti spadaju rekonstrukcija gradskog vodovoda i poboljšanje vodosnabdijevanja Župe. Takođe je u procesu izrade projektna dokumentacija za proširenje kanalizacione mreže, a taj posao košta 624.000 eura. To su veliki i zahtjevni projekti.

Iz ugla investitora, ili onih koji obezbijeđuju sredstva, veličina projekta mjeri se visinom investicije. Da li građani tako razmišljaju?

Uglavnom ne. Svakome je svoj problem najveći, pa i njegovo rješavanje najvažnije – što je negdje i normalno. Ali, postoji i visok stepen saglasnosti oko pojedinih projekata, kao što je npr. uređenje kvartova. Takvo je iskustvo iz dva zahvata u centru grada, za šta smo izdvojili 140.000 eura, a u toku su radovi uređenja kvartovske površine vrijedni 700.000 eura u Grudskoj mahali. Sa brojnih adresa pozdravljena je i izgradnja parka sa dječijim igralištem na Krupcu. Ukupna vrijednost radova je oko 300.000 eura. Na veliko odobravanje javnosti naišli su i projekti uređenja fasada i ravnih krovova, a posebno – projekat javne rasvjete. Naime, postojeća javna rasvjeta, tokom sledeće godine, biće zamjenjena led svjetlosnim izvorima sa sistemom elektronskog praćenja njenog funkcionisanja. Projekat vrijedan 9 i po miliona eura finansiraće se preko ESCO modela.

Koji još projekti spadaju u velike, shodno finansijskoj strukturi?

U velike investicije spadaju novi prostor za RTV Nikšić u Domu revolucije. RTNK je konačno postala javni servis, a radovi čija vrijednost je milion i 800.000 eura su u toku.

Planirani su izgradnja zgrade Filološkog fakulteta i Vatrogasnog doma, zatim nastavak rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole, završetak radova na gradskom stadionu, rekonstrukcija Bulevara 13.jul, nastavak uređenja niza saobraćajnica i puteva a među njima, rekonstrukcija puta Manitovac-Kuside vrijedna 8 miliona eura, Vidrovan-Jasenovo Polje, rekonstrukcija Školske ulice, izgradnja Studentskog doma, uređenje prostora iza Dvorca kralja Nikole, rekonstrukcija ulice Voja Deretića, nabavka autobusa za gradski i đački prevoz, adaptacija Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog…

Realizacija pomenutih projekata ukupnu sliku Nikšića učinila bi neuporedivo ljepšom i modernijom.

Nikšić je nekada bio privredni centar Crne Gore, grad sporta i kulture. U kom pravcu ide Nikšić?

U dobrom pravcu, uvjeren sam. Opštinsko rukovodstvo ulaže maksimalan napor da, otvorenim i partnerskim odnosom, privuče investiture. I, na dobrom smo putu da u toj namjeri uspijemo. “Široke” smo “ruke” kada je riječ o podršci kulturi, ulaganja u sport su rekordna. Kao jedan od velikih doprinosa izdvojio bih i novi “život” FK Čelik koji se, na radost “armije” navijača i simpatizera, ponovo takmiči. Trudimo se da damo zamajac razvoju svakog segmenta, bitnog za razvoj našeg društva. Važno je što uspijevamo da obezbijedimo sredstva za razvoj grada, jer naš bužet je servisnog karaktera. U narednoj godini Budžet je planiran na iznos od 26,8 miliona eura, a kapitalni je projektovan na pet miliona i 50.000 eura. Za izgradnju i rekonstrukciju ulica predviđeno je 1,3 miliona eura, uređenje kvartova 520.000, vodosnabdijevanje 420.000, eksproprijaciju zemljišta za izgradnju saobraćanica, bilo u našoj režiji ili u režiji kapitalnog državnog budžeta, 300.000 eura.

Opština će i u 2023. sufinansirati sanaciju fasada i ravnih krovova stambenih zgrada sa 100.000 eura, za ugradnju led rasvjete u gradu predviđeno je 300 000, a biće izdvojena sredstva i za nabavku mehanizacije za komunalne djelatnosti. Agro budžet je planiran na 415.000 od čega se 333.000 odnosi na subvencije za otkup mlijeka, 40.000 za žensko preduzetništvo… U 2023. biće uvećane stipednije za studente na 110 eura, a za to je potrebno 140.000 eura. Kroz tekuću potrošnju projektovane su i subvencije za prevoz đaka koje će iznositi preko 360.000 eura, za vantjelesne oplodnju 50 000, a za novorođenu djecu 70.000 eura, a uz to, zahvaljujući Klubu poslanika Demokrata, svako novorođenče dobiće naknadu od 900 eura.

Kako ste kao opozicionar razmišljali šta biste da ste na vlasti prvo uradili, a šta se pokazalo kada ste došli u poziciju da odlučujete?

Kao opozicionar razmišljao sam kako ublažiti problem nezaposlenosti, zadržati mlade u Nikšiću, kako sanirati deponiju Mislov do, valorizavati prirodne potencijale… Znao sam da je situacija loša, ali sam mislio i da dobro poznajem strukturu problema. Ipak, bio sam prilično iznenađen složenošću zatečene situacije: neadekvatno postavljen sistem, neuređen prostor, loša komunalna infrastruktura, javna preduzeća u minusu… previše problema, a premalo novca.

Dvodecenijsko urušavanje i stagnacija došli su na naplatu u gradu velikih socijalnih potreba. U takvoj situaciji, za odgovornog čovjeka upravljanje gradom daleko više je obaveza, nego privilegija.

Da li je, ipak, kako kaže narodna – bolje prst vlasti nego trista bogatstava?

U našoj vreloj političkoj klimi među trista bogatstva je i miran san.

Ja sam čuo za dilemu – šaka vlasti, ili šaka zlata. Ali ona za mene ne postoji. Mirno spavam jer ko pošteno vrši vlast, taj nema nikakvih problema sa snom. Naporno je, i jeste veliko opterećenje, ali trudim se da iz ovog posla izađem kao što sam i ušao – čistih ruku, čista obraza i mirne savjesti, sa motivom da uradim najviše što mogu za moj grad i sugrađane.

Iz tog korpusa bi se mogla kandidovati novogodišnja čestka?

Kandidujem zdravlje i čist obraz.

Izvor: Novine Nikšića

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predsjednik Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, kazao je da misli da ispunjava sve uslove za predsjedničku kandidaturu, te da bi volio da neko dokaže suprotno. U emisiji "Argumenti", na Televiziji Crne Gore (TVCG), pokazao je uvjerenje o prebivalištu u Podgorici od 2021. godine i poručio da nema ništa protiv da MUP provjeri sve navode. Na pitanje o koalicionom sporazumu sa Demokratama, Spajić je ocijenio da nema potrebe da se ulazi u predizbornu koaliciju, ali da očekuje podršku Alekse Bečića i Dritana Abazovića.