Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Abazović odgovara na pitanja o ulozi policije tokom dešavanja u Nikšiću 13. jula

  • Autor onogost.me
  • 20.07.2022. u 06:26

Premijer Dritan Abazović  će danas u okviru Premijerskog sata odgovarati na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore. Poslanici traže da premijer odgovori ko je odgovoran za dešavanja u Nikšiću 13. jula, da li će podnijeti ostavku... Sjednica je zakazana za 12 časova.

“Da li je komisija koja je utvrđivala da li je bilo propusta u radu policije u Nikšiću 13. jula, zakijučila da ih je bilo? Šta su zaključci te komisije? Prema informacijama kojima raspolažete, da li Vi lično smatrate da je bilo propusta i da li danas znate ko je naredio da se propuste provokatori kako ih naziva ministar unustrašnjih poslova?”, pitaće poslanik DPS-a Jevto Eraković.

“I, što ćemo sad”, je pitanje poslanika DF-a Milana Kneževića.

Predsjednika SD-a Damira Šehovića interesuje da li će Abazović, “nakon što ste izgubili podršku parlamentarne većine koja Vas je izabrala, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Vlade Crne Gore?”

“Krajem juna ste posjetili susjednu Srbiju i tom prilikom se susreli sa najznačajnijim državnim predstavnicima te zemlje. Prilikom zajedničke press konferencije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je istakao da mu se “čini da ste neka velika politička pitanja, koja su nas nekad razdvajala, uspjeli na konkretan način da razriješite”. Zbog toga je od izuzetne važnosti da javnost Crne Gore upoznate sa time koja ste to politička pitanja riješili sa predsjednikom Srbije Vučićem, pošto nas o tome nijeste izvijestili. Takođe, očekujem, da nam kažete i što su bili konkretni razlozi za nezakonito zadržavanje i maltretiranje poslanika Skupstine Crne Gore na granici sa Srbijom, koje je trajalo duže od godinu dana?”, glasi pitanje koje je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković uputila premijeru.

Predsjednik Kluba Albanskih poslanika Genci Nimanbegu podsjeća da se Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Uvali Valdanos, koji je podnio Skupštini Crne Gore, a koji je usvojen 11. juna 2021. godine sa 49 glasova ZA primjenjuje već više od godinu dana.

“Koliki je broj podnijetih zahtjeva o povraćaju imovine, a koliko je od tih zahtjeva uspješno realizovano? Zbog čega se ne poštuje zakonski određen rok o rješavanju podnijetih zahtjeva i zbog čega Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore odugovlači proceduru podnijetim žalbama kada za to ne postoji niti jedan zakonom propisani razlog. Kakva je sudbina Zaključaka koji sam Vam uputio 11. maja 2022 godine?”, naglasio je Nimanbegu u pitanju postavljenom Abazoviću.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić pita koje urgentne mjere Vlada Crne Gore, i Abazović, namjeravaju preduzeti u cilju zaštite standarda građana koji se suočavaju sa siromaštvom ili se nalaze u lošem ekonomskoni i socijalnom položaju, kao što su penzioneri sa niskim primanjima, nezaposlena lica, osobe sa invaliditetom, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, tuđe njege i drugih socijalnih prinadležnosti.

“Urgentan, dinamičan i održiv investicioni ciklus i temeljne reforme su od sudbonosnog značaja po budućnost Crne Gore. Jedino to može da stvori nove vrijednosti i radna mjesta, smanji brojne limite i slabosti, obezbijedi progres cijelog društva, poveća otpornost na šokove koji će biti sve veći i integriše Crnu Goru u bogatu zajednicu. Da li imate plan kako to sprovesti, posebno imajući u vidu izuzetno složeno i apsurdno političko i ukupno društveno stanje i teško kriminalno nasljeđe? Molio bih poseban osvrt na energetiku, sektor koji će odrediti čak i održivost planete Zemlje”, interesuje poslanika PzP-a Branka Radulovića.

Poslanik SNP-a Bogdan Božović u pitanju upućenom Abazoviću ističe da se ova Vlada u međunarodnoj javnosti prepoznaje i kao Vlada pomirenja.

“Molim Vas da nama, poslanicima u Skupštini Crne Gore, odgovorite na pitanje koje su, po Vašem mišljenju, najveće prepreke za ubrzanje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i koje su to kočnice koje se nalaze na našem putu ka EU kako bismo efikasno zaokružili ove najvažnije teme i pitanje poput reformi u pravosuđu, pitanje pravde, bezbjednosti i borbe protiv organizovanog kriminala”, naveo je Božović.

Šef poslaničkog Kluba GP URA Miloš Konatar očekuje odgovor od Abazovića na pitanje koje glasi: “Koji su naredni koraci koji ćete preduzeti kao predsjednik Vlade kako bi Crna Gora ubrzala svoj evropski put, zaključila proces pregovora i postala naredna članica Evropske unije? Ko danas koči evropski put Crne Gore?”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci