Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

ASK: Partije da otvore posebne žiro račune za lokalne izbore

izbori_2020
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 22.01.2021. u 13:40

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pozvala je sve političke subjekte da prije otpočinjanja aktivnosti izborne kampanje za lokalne izbore u Nikšiću otvore poseban žiro račun i o tome obavijeste Agenciju.

„Zakonom o finansiranju političkih subjekata propisana je obaveza za političke subjekte da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje otvore poseban žiro račun kod institucije ovlašćene za poslove platnog prometa, najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne liste“, saopšteno je iz Agencije.

Kako navode, politički subjekti su dužni o tome da obavjeste Agenciju u roku od tri dana od dana otvaranja.

Izuzetno od toga, pojašnjavaju, u slučaju da započne kampanju prije potvrđivanja izborne liste, politički subjekat je dužan da otvori poseban račun, prije početka izborne kampanje.

Nepoštovanje navedene obaveze, kako kažu, povlači pokretanje prekršajnog postupka.

„U skladu sa članom 2 ovog Zakona, izborna kampanja predstavlja skup aktivnosti političkog subjekta od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, a koje se odnose na: javno predstavljanje i promovisanje kandidata, promovisanje i obrazlaganje izbornih programa sa ciljem uvjeravanja birača da glasaju za kandidata tog političkog subjekta ili izbornu listu koju podnosi taj politički subjekt“, navode iz Agencije.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci