Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Cilj parlamentarne većine da nova Vlada bude izabrana do 20. januara

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 30.12.2022. u 07:54
Skupština Crne Gore proglasila je za mandatara za sastav nove vlade kandidata parlamentarne većine, lidera Demosa Miodraga Lekića. Pitanje izbora nove vlade, ali i izbora sudija Ustavnog suda, moglo bi biti riješeno već do kraja januara. I sam Lekić je najavio da bi izbor Vlade mogao da bude okončan do 20. januara.

Skupština je odluku o mandataru donijela na osnovu izmjene Zakon o predsjedniku, koja predviđa da ukoliko predsjednik Crne Gore ne dodijeli mandat kandidatu koji ima dovoljan broj potpisa za formiranje Vlade, da to može uraditi Skupština.

Lekić se zahvalio na potvrđenom povjerenju.

“Ovo nije moja personalna bitka, već zajednička. Predstoji nam ozbiljan rad. U tom smislu mislim da neću imati zabavne novogodišnje praznike, ali ne žalim”, poručio je Lekić.

Uz to ističe da je Crnoj Gori potrebna deblokada Ustavnog suda.

“U iskušenju smo kredibiliteta", naveo je Lekić.

Skupština Crne Gore je nedavno usvojila izmjene Zakona o predsjedniku. Iz Venecijanske komisije je stiglo mišljenje da takav zakon moguće nije u skladu sa Ustavom i da ga ne treba usvajati dok se ne formira funkcionalan Ustavni sud i odluči o ustavnosti, a slične poruke su se čule i od EU zvaničnika.

Šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon je tokom posjete Podgorici prošle sedmice poručila da bi formiranje Vlade na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku moglo zaustaviti pristupne pregovore Crne Gore sa EU.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke ponovila je stav američke adminstracije da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Rajnke je u razgovoru sa predsjednicom parlamenta Danijelom Đurović rekla da je zabrinuta zbog duboke političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

Đurović je rekla da je zadovoljna saradnjom i političkim dijalogom Crne Gore i SAD koji se zasnivaju na prijateljskim osnovama, uz kontinuirani razvoj kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. Uz to, Đurović je kazala i da je neophodno što hitnije kompletirati Ustavni sud, kao najvišu sudsku instancu u državi, koja je preduslov za rješavanje svih otvorenih pitanja.

Konkurs za izbor novih ustavnih sudija uveliko je u toku i to pitanje bi na dnevni red moglo doći krajem januara.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.