Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Crna Gora tražila od EU 425.000 eura

money
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 15.07.2020. u 06:32

Vlada Crne Gore aplicirala je za sredstva iz Fonda solidarsnosti EU i ukoliko aplikacija bude prihvaćena, moći će da računa na 425.000 bespovratne pomoći od Evropske komisije.

Iz Kancelarije za evropske integracije kazali su za Pobjedu da Vlada Crne Gore ni u jednom trenutku nije odustala od apliciranja za sredstva Fonda solidarnost Evropske Unije, već je, uz koordinaciju Kancelarije za evropske integracije, uspješno aplicirala za raspoloživa sredstva ovog fonda.

“Naime, u skladu sa rokovima i uputstvima dobijenim od strane Evropske komisije, 5. juna 2020. godine je upućeno pismo namjere Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije u vezi sa korišćenjem sredstava Fonda solidarnosti, dok je 24. juna 2020. godine podnijeta puna aplikaciju za dobijanje dostupnih sredstava”, objasnili su iz Kancelarije za EU.

Ukoliko Brisel prihvati crnogorsku aplikaciju, naša zemlja dobiće 425.000 eura pomoći od EU.

“U skladu sa pravilima Fonda, i u slučaju da aplikacija Crne Gore bude prihvaćena od strane Evropske komisije, Crna Gora može očekivati pomoć u iznosu od oko 425.000 eura. Ova sredstva će biti iskorišćena za finansiranje mjera u oblasti javnog zdravlja, u kontekstu suzbijanja epidemije virusa COVID-19 u Crnoj Gori”, kazali su nam iz KEI.

Evropska unija je ranije ove godine usvojila izmijenjeni tekst Uredbe o Fondu solidarnosti, čime se opseg njegovih sredstava, koji su ranije bili dostupni samo za prirodne katastrofe u zemljama članicama, proširuje na vanredne situacije vezane za javno zdravlje. Ove fondove, predviđeno je novom uredbom, moći će da koriste i zemlje kandidati, među njima i Crna Gora.

Prema donešenoj Uredbi, država koja je pogođena pandemijom mogla je do 24. juna da podnese prijavu za sredstva koja će se trošiti na medicinsku opremu, zaštitnu opremu, njegu i posebnu pomoć ranjivim grupama.

Važiće princip po kojem će za svaku zemlju biti izdvajana sredstva bez obzira na to ko se prvi prijavio.

Da bi se država kvalifikovala, potrebno je da predviđeni troškovi za suzbijanje krize budu veći od 1,5 milijardi eura ili 0,6 odsto bruto nacionalnog dohotka te države. Sredstva iz Fonda solidarnosti pokriće 2,5 odsto iznosa ispod navedenog praga, i 6 odsto iznosa iznad njega.

Svaka država mogla je da se po jednom prijavi za sumu novca o kojoj će odluku donositi Evropski parlament i Savjet EU.

Da bi Crna Gora mogla računati na sredstva iz Fonda, nagovijestio je nedavno evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji je u pismu upućenom premijeru Dušku Markoviću. On je kazao da bi sredstva iz Fonda solidarnosti EU mogla dana biti mobilisana, kako bi se Crnoj Gori pomoglo da se izbori sa uticajem krize izazvane koronavirusom,.

U dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, Varhelji je naveo da su evropske službe bile u bliskom kontaktu, tražeći načine na koje EU može da podrži Crnu Goru u ublažavanju krize COVID-19.

“Sa predloženim izmijenjenim zakonodavnim okvirom Fonda solidarnosti EU očekuje da bi neka sredstva takođe mogla da budu mobilisana kako bi se pomoglo Crnoj Gori da se izbori sa uticajem trenutne krize u javnom zdravstvu”, navodi Varhelji u pismu ranije upućenom premijeru.

Ne kasnije od šest meseci nakon osamnaestomjesečnog perioda u toku kojeg sredstva moraju da se upotrijebe, država primalac sredstava će morati da prikaže kako je potrošila dobijena sredstva u posebnom izvještaju. 

Izvor: Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci