Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Crno na bijelo: Kompletna reforma lokalne samouprave neophodna za evropski razvoj Nikšića

nikcevic
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.03.2021. u 12:11

,,S obzirom na to da je poznato katastrofalno stanje stvari u Opštini Nikšić, jedan od naših ključnih ciljeva koje planiramo da ostvarimo je kompletna reforma lokalne samouprave. To podrazumijeva novu sistematizaciju radnih mjesta u Opštini Nikšić, kao i javnih službi i preduzeća čiji je osnivač opština”, saopštila je kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo u Nikšiću Rada Nikčević.

Kako ističe, ta koalicija će, za vrijeme svog mandata, postaviti na čelo svakog sekretarijata i preduzeća, čiji je osnivač opština, najkvalitetnije i najprofesionalnije kadrove koji će imati mjerljive rezultate na svakih 12 mjeseci rada. ,,Takođe, planiramo da uvedemo i sekretarijat za mjesne zajednice koji će raditi u interesu mjesnog stanovništva, a ne političkih partija. U opštini, javnim službama i preduzećima čiji je osnivač opština, uvešćemo sistem ocjenjivanja prilikom zapošljavanja, pri čemu će se znati jasni kriterijumi i postupak, što će onemogućiti partijsko zapošljavanje. Još jedan od neophodnih koraka u nastojanju da reformišemo lokalnu samoupravu podrazumijeva reviziju zapošljavanja u protekle četiri godine, sve kako bismo utvrdili realne kadrovske potrebe opštine”, objašnjava Nikčević.

Prema njenim riječima, prva od ideja u oblasti sprovođenja organjzacionih i drugih promjena u radu opštine podrazumijeva promjenu načina rada zaposlenih u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, odnosno precizan opis radnih mjesta i radnih zadataka svakog zaposlenog. ,,Dva ključna principa kojih ćemo se držati su princip transparentnosti (otvorenosti) i princip odgovornosti (pružanja usluga i donošenja odluka). S tim u vezi, uvešćemo mogućnost javnog online budžeta lokalne uprave i javnih preduzeća. Takođe ćemo otvoriti građansku kancelariju i povećati broj građanskih i NVO inicijativa. Osim toga, sprovešćemo implementaciju elektronske uprave (e-uprava), implementaciju Sistema 48 rada lokalne uprave, kao i implementaciju standard ISO 9001 u skorije vrijeme”, kaže Nikčević.

Kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo – Može Nikšić napominje da je neophodno sistematizovati i radna mjesta u Parking servisu, ukinuti naplate parking servisa kod Doma zdravlja, kao i uvesti mogućnost plaćanja mjesečne karte. Osim toga, potrebno je obezbijediti i nadoknade za novorođenčad. ,,Da bi Nikšić mogao da krene u pravcu evropskog razvoja ovakve vrste reformi su od suštinskog značaja. Kao partija koja se godinama zalaže za građanski, ekološki i evropski pravac Crne Gore, za ove smjernice ćemo se zalagati i institucionalno”, zaključuje Nikčević. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.