Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate Nikšić: Izgradnjom istinski nezavisnih institucija do smanjenja korupcije

dsc_2304
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 30.11.2015. u 16:14

„ Izostanak primjerene sankcije za bivšeg  predsjednika Opštine Nebojše Radojičića potvrđuje da živimo u državi opšteg bezakonja“, navodi se u saopštenju nikšićkih Demokrata.

Dosadašnja praksa državnih organa, navodi se dalje,  ukazuje da neće biti utvrđena odgovornost ni za ostale slučajeve kao što su rasipanje javnih resursa, korupcija pri izgradnji nove kapele, aerodroma na Kapinom polju, uređenja prostora oko Dnevnog centra i Muzičke škole, pozorišne sale “Scena 213“. „ Simuliranje konkurencije, a ne najpovoljnija ponuda, jeste mehanizam kojim se služe lokalni javni naručioci i lokalni ponuđači, posebno prilikom izvođenja građevinskih radova. Navedenu koruptivnu mjeru potvrđuje svjedočenje Marije Stojković, koja je istakla da su “ponude uglavnom slate lokalnim ponuđačima”, što se uglavnom pravda željom da se podrže lokalna preduzeća, ali to je praksa koja stvara višestruke javne štete“, smatraju nikšićke Demokrate.

Kako navode u saopštenju, u slučaju “Radojičić” se postavlja pitanje da li je izvršena analiza da je postojala mogućnost da je opština ciljano upućivala poziv šoping metodama, licima koja nemaju šanse da odnesu pobjedu nad privilegovanom firmom, licima koja su spregnuta da lako postižu dogovor da se dati posao prepušti nekome od njih, a ostali da ponude očigledno previsoke cijene.

„Zbog nepotpunog  i neodređenog sistema javnih nabavki, kao i nepostojanja nezavisnih nadzornih i antikorupcijskih institucija, regulatorne reforme moraju ići u pravcu uvođenja krivičnog djela “Zloupotrebe u vezi sa javnim nabavkama”, donošenja normativnih akata o otkrivanju namještenih ponuda prema modelu OECD, kao i izgradnje istinski nezavisnih institucija“. Zaključuju nikšićke Demokrate. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci