Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate predložile paket socio-ekonomskih mjera za stanovnike Plužina

pluzine
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 28.04.2021. u 18:11

Klub odbornika Demokratske Crne Gore u Plužinama predložio je predsjedniku Opštine paket socio-ekonomskih mjera u cilju olakšavanja života i rada njihovih sugrađana u toku pandemije. 

Paket podrazumijeva isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 eura  svim  nezaposlenim  licima na teritoriji opštine Plužine, koja se nalaze na evidenciji ZZZCG – Biro rada Plužine .

Jedna od devet mjera je da se mala i srednja preduzeća iz sektora poljoprivrede, turizma i drugih djelatnosti, koja su obustavila rad usljed primjene mjera Vlade, a koja egzistiraju na teritoriji opštine Plužine, oslobode od plaćanja poreza na imovinu za 2021. godinu.

“Registrovanim preduzećima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva, refundirati  zakupnine za poslovne prostore za period februar, mart i april 2021. godine, po dostavljenim  zahtjevima uz koje je priložen ugovor o zakupu i dokaz o uplati  zakupnine”, navodi se u saopštenju.

Jedna od mjera pomoći je i isplata  jednokratne novčane pomoći u visini od 50 eura korisnicima staračke nakanade u poljoprivredi, kao i penzionerima čija su primanja niža od 200 eura.

Demokrate predlažu i jednokratnu novčanu pomoć u visini od 100 eura korisnicima socijalne pomoći, te svim samohranim roditeljima, koji imaju minimalna mjesečna primanja u iznosu od 222 eura ili su bez ikakvih primanja, uz podnošenje zahtjeva i dokaza o primanjima.

Predložene mjere obuhvataju oslobađanje lokalnih  komunalnih i administrativnih  taksi  za period  do 31.decembra 2021. godine.

“U  iščekivanju da  lokalna vlast  Opštine Plužine pokaže razumijevanje za ekonomsku krizu  u kojoj su se našli naši sugrađani usled pandemije  COVID-19, njihov materijalni  položaj  svakim danom je sve teži, lična egzistencija i opstanak u poslovanju dovedeni su pod znak pitanja. Veći dio godine rad privrednih subjekata bio je obustavljen, zbog Vladinih mjera za suzbijanje i širenje pandemije virusa COVID-19, pa i u našoj Opštini bila je prekinuta mogučnost  radne aktivnosti za većinu stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Iz te partije su kazali da mjere predlažu kako vrijeme neumitno teče i po tom pitanju se ništa ne preduzima, a imajući u vidu da je ovogodišnji budžet Opštine Plužine planiran u iznosu od 5,26 miliona eura.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci