Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Formirani ekspertski timovi za pregovore

2bee7f72-86ff-4f69-a04b-f543706dbc8c
gov.me
  • Autor onogost.me
  • 05.03.2020. u 15:31

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prihvatio je poziv predsjednika Vlade Duška Markovića za nastavak pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Premijer i MCP formirali su timove eksperata za dalje razgovore, a prvi sastanak će se održati u srijedu, 11. marta u Vili Gorica u Podgorici.

Vladu će tokom ovih razgovora predstavljati Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade, Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta, Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta, Dragoljub Bulatović, šef Kabineta predsjednika Vlade, Nikola Martinović, advokat i Srđan Spaić, diplomirani pravnik.

“Razumjeli smo da ekspertskom timu Mitropolije i eparhija SPC, koji ste Vi formirali, za prvi sastanak odgovara srijeda, 11. mart u 10 časova, U Vili ‘Gorica’ u Podgorici, što zvanično potvrđujemo”, navodi se u pismu predsjednika Vlade upućenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju (Radoviću).

Mitropolija-crnogorsko primorska je za pregovore sa Vladom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti formirala ekspertski tim koji predvodi koordinator pravnog savjeta Mitropolije Velibor Džomić.

Iz Mitropolije su saopštili da su u timu i profesor Vladimir Leposavić, advokati Dragan Šoć i Zoran Lazarević i član pravnog savjeta Eparhije budimljansko-nikšićke Damjan Ćulafić.

Amfilohije je u pismu Markoviću naveo da su očekivali poziv ranije, budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od posljednjeg sastanka, što je, kako je naveo, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period.

„U isto vrijeme, dužni smo izraziti svoju zabrinutost činjenicom da je diskriminatorni Zakon o kome treba da govorimo, već počeo da se sprovodi, kao i da se već sprovode represivne mjere prema sveštenstvu i monaštvu“, kazao je Amfilohije.

Takođe, kako je naveo, ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, „koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine“.

„To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države. Bog nam je svjedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju“, poručio je Amfilohije.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci