Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Građanski pokret rezultat otpora sveopštoj destrukciji i posrtanju crnogorskog društva”

img_20201218_230213
Privatna arhiva
  • Autor Marija Vujovic
  • 08.01.2021. u 23:57

Nedavno formirani Građanski pokret Crne Gore (GPCG) odluku o nastupu na lokalnim izborima u Nikšiću donijeće u momentu kada bude imao jasnu procjenu stanja stvari na terenu, kazao je u razgovoru za naš portal predsjednik pokreta Velibor Ivanović.

Crna Gora je, smatra, snažno polarizovano društvo i oba pola već rade terensku kampanju za nikšićke izbore, služeći se, kako kaže, “svim onim neprimjerenim rabotama kao i uvijek do sada”.

“GPCG neće izvjesno da bude dio takvog nedoličnog političkog ponašanja. Misija nam je da povratimo dignitet crnogorskom pojedincu i crnogorskoj porodici, da ih ne kupuju kao izbornu robu. Želimo da nam građanke i građani daju podršku i povjerenje kao slobodoumni birači a ne puki glasači partitokratije”, objašnjava Ivanović.

Trenutno, kako je rekao, podižu mrežu saradnika u Nikšiću, i veoma je zadovoljan tempom kojim to realizuju.

“Novi ljudi, nova lica, nove i moderne politike su i nova snaga koja Nikšiću nedostaje. Nekada industrijski i intelektualni centar velike Jugoslavije, danas je grad pod Trebjesom spomenik decenijskim bezočnim poharama u režijama Demokratske partije socijalista. Koordinator Pokreta za Nikšić je gospodin Dražen Tadić koga javnost pamti i kao osnivača Opštinskog odbora Crnogorske, koju je ubrzo nakon osnivanja napustio”, istakao je on.

Prerano je, smatra iz analitičkog ugla, procjenjivati rezultat izbora u Nikšiću.

“U vakuumu smo posljednja četiri mjeseca od dana poraza trodecenijskog režima. Očito da su jedino apstinenti sa izbora 30. avgusta pošteđeni razočaranja. I pobjednici i poraženi su bijesni, jer je Crna Gora na današnji dan sličnija protektoratu nego li suverenoj državi koja samostalno kreira politike. Sudar ta dva korumpirana pola koji će da se desi u Nikšiću na proljeće, biće silovit i po grad i okolinu izvjesno mučan”, smatra on.

Upravo je zato, naglašava, izuzetno vazno da birači imaju opciju koja je drugačija, nova i baš nikakve sličnosti nema sa oba ta pola.

“Sa nešto više od 800 glasova GPCG moze da bude tas na vagi i bude ključan faktor kreiranja nove moderne gradske vlasti. Ako naš odbornik/ca bude u takvoj situaciji, već sad da bude jasno, biće to novi/a gradonačelnik/ca Nikšića”, vjeruje on.

S obzirom da su nova politička organizacija, Ivanović je za naš portal rekao koga predstavlja i za šta se zalaže Građanski pokret Crne Gore.    

“GPCG je samonikla politička građanska inicijativa. Njegovo osnivanje nije inicirano od bilo koje postojeće političke stranke, interesnog lobija ili neformalne grupe, niti predstavlja bilo čiju produženu ruku ili politički privezak za povremenu upotrebu. GPCG je osnovan da bi se čuo građanski glas, gušen od strane partitokratije, jer suverenitet pripada građaninu, što je jedan od ključnih postulata na kome se zasniva politika Građanskog pokreta”, objašnjava on.

Građanski pokret Crne Gore je, kaže, nastao iz potrebe crnogorskih građana da dignu svoj glas i odupru se sveopštoj destrukciji i posrtanju crnogorskog društva.

“U crnogorskoj politici su sazrele okolnosti da se progresističke liberalne ideje inkubiraju i postanu dijelom novog nacionalnog diskursa. Takva politička praksa može tada djelovati kao vitalni kontrapunkt kleronacionalističkoj politici koja sada dominira na političkoj sceni Crne Gore, ali isto tako i prema bivšoj političkoj strukturi koja je svojom dugotrajnom pogrešnom politikom uveliko doprinijela razvoju takvog trenda”, navodi Ivanović.

GPCG, dodaje, polazi od temeljnih načela na kojima počiva savremeno građansko društvo, a koja su zapisana u Ustavu Crne Gore.

“Pozicionirani smo u političkom spektru kao politička organizacija socijalno-liberalnog usmjerenja i zasnivamo svoju politiku na liberalnim i demokratskim vrijednostima savremenog građanskog društva. Političku aktivnost i djelovanje ćemo temeljiti na načelima koja su taksativno navedena u našem Manifestu. GPCG će u skladu sa temeljnim načelima i programskim odrednicama politički djelovati u ostvarenju svojih programskih ciljeva”, kazao je on.

Građanski pokret otvoren je za sve one kojima su bliske ideje socijal-liberalizma.

“Članom Pokreta se postaje svojom odlukom zato što GPCG jeste stvaran narodni pokret, a ne partitokratska priča. Dobrodošli su svi koji baštine i prepoznaju ideologiju socijal-liberalizma kao svoju. Liberalizam je u stvari ideologija bez ideologije, temelj građanske zajednice”, dodaje.

GPCG je, ističe, programski snažno posvećen evropskim vrijednostima, civilizacijskim standardima i tekovinama slobode i demokratije.

“Građanska podrška koju smo već za kratko vrijeme zavrijedili, obavezuje nas da postanemo sigurna brana od rastuće plime desnog populizma, kleronacionalizma, socijalnog raslojavanja i sve vidljivije destrukcije sistemskog karaktera. Bezrezervno ćemo se boriti za poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda i aktivno se uključiti sa svojim stručnim potencijalom u proces što bržeg ekonomskog oporavka i razvoj digitalnog društva. Jedino se zajedno možemo uspješno boriti protiv posljedica pandemije koronavirusa, ekonomske depresije i ljudske patnje koji prate ovu prijeteću zdravstvenu krizu. Duboko vjerujemo u vedriju crnogorsku budućnost u kojoj će vrijednosti demokratije, jednakosti i socijalne pravde zauzeti središnje mjesto. Svagda i u svakoj prilici trudićemo se da pred slobodoljubivim i časnim crnogorskim narodom pokažemo da su sloboda i demokratija jači od mržnje i straha”, vjeruje on.

Na pitanje da li se Pokret istorijski oslanja na Liberalni savez Crne Gore, on odgovara da GPCG posebno poštuje i cijeni sve ono što je LSCG učinio za crnogorsko društvo i njegovu emancipaciju, te smatra neponovljivom politiku i vrijednosti koje je LSCG ostavio kao čvrsti temelj liberalizma i progresizma u Crnoj Gori.

Iako u našoj državi postoji veliki broj stranaka, smatra da mjesta za GP i te kako ima.

“Crnoj Gori je potrebna moderna, autohtona, suverenistička stranka socijalno liberalne orijentacije i evropskog svjetonazora koja je politički fokusirana na građanina i njegove potrebe da artikuliše svoj interes u društvu. Građani Crne Gore više ne smiju dozvoliti da ostanu bez valjane političke alternative i da se nađu u situaciji sličnoj sadašnjoj. Neprihvatljivo je da država zavisi od bilo kog političkog subjekta ili pojedinca. Samo izgrađene i funkcionalne institucije predstavljaju garant državne stabilnosti i trajanja”, smatra Ivanović.

Prostor za saradnju vidi samo sa programski srodnim političkim strankama i civilnim subjektima crnogorske građanske, suverenističke i evroatlantske orijentacije.

“Sa onim političkim subjektima koji ne dijele naše demokratske građanske vrijednosti i nemaju afirmativan odnos prema crnogorskom, nacionalnom, kulturnom i državnom identitetu, GPCG ne vidi nikakvu mogućnost i prostor za saradnju”, jasan je on.

Kada je riječ o domaćoj političkoj sceni kaže da je Crna Gora, nažalost, još uvijek pretpolitičko zarobljeno društvo, zaglavljeno u raljama partitokratije.

“Da bi se dogodile stvarne sistemske promjene, mora se voditi dijalog sa javnošću i pokušati postići širi društveni konsenzus, zbog čega će u ovom slučaju vjerovatno biti potrebno duže vrijeme da se građani naviknu na nove ideje i temeljno shvate njihove prednosti”, objašnjava.

Ivanović je veoma aktivan na društvenim mrežama gdje njegove svakodnevne objave i prenose uživo prati više hiljada ljudi.

“Duštvene mreže i portali su još ljetos dostigle 50 odsto medijskog share-a i ključno utiču na kreiranje javnog mnjenja. Zbog mjera kontra pandemije, na današnji dan su i prestigle uticaj konnvencionalnih medija. Korona je promijenila svijet nepovratno. Home-office je budućnost djelovanja za ljuduski rod. Tako i mi osnivamo novi politički subjekt onlajn i dokazujemo da Crna Gora ide u korak s vremenom uprkos brojnim problemima u kojima se nalazi. Svakako da je pozicioniranje na političkom nebu moguće preko društvenih mreža, u startu. Ali, djelovanje na terenu ostaje drugi ključan aspekt”, zaključuje on.

Ko je Velibor Ivanović?

“Liberal sam po političkom opredjeljenju. Crnogorski patriota ali i kosmopolit i građanin svijeta. Posljednjih 20 godina djelujem kao jedini oficijelni politički disident režima DPS-a. Vlasnik sam dva privatna biznisa u Njemačkoj. Uključen sam u više međunarodnih ekoloških inicijativa i inicijator nekih od njih. Jedan sam od lidera pokreta koji je 2004/2005 odbranio rijeku i kanjon Tare od sulude ideje o potapanju. Pokretač sam inicijative „Za vode Crne Gore“ iz 2014-te. Jedan od inicijatora GI Za nas iz 2017-te. Iskustva freelance-rada u novinarstvu (RTCG, IN TV) kao i u TV-produkciji („Goraton“) koristim u političkom brendiranju GPCG. U tridesetdvogodišnjoj sam vezi sa suprugom i otac dvoje djece”, kaže za sebe Ivanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci