Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:09
2.4.2019.

Lalatović: Aktuelni režim doprinio da sjever bude sredina “bogatih siromaha”

Kako Monstat kaže, a nije prvoaprilska šala, sa sjevera Crne Gore odlazi se “sigurnim koracima” u jednom smjeru! Zahvaljujući nakaradnoj politici, manjku znanja i nedostatku vizija, sem prirodnih resursa, sjeverni i centralni dio gubi i onaj najvažniji a to su ljudski resurs!, kazali su iz Opštinskog odbora Pokreta za promjene (PzP) i Demokratskog fronta (DF) povodom podataka Monstata o migracijama i demografskim kretanjima u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore.


Odlazak stanovništva, uglavnom mlađe godišnje dobi, kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Arsenije Lalatović, pokazuje da mladi ljudi u borbi i želji za egzistencijom idu ka Podgorici, a ogroman broj naših građana ide i u inostranstvo, kako bi vezao sudbinu za sredine koje daju šansu za egzistenciju i život dostojan čovjeka.

S druge strane svjedoci smo, dodaje, da stanovništvo stari, a time i osnovni resurs za eventualno oživljavanje sela i gradova, sa akcentom na sjeverni region države.

“Nemogućnost zapošljavanja, partitokratija, mala primanja, hronična nezaposlenost, korupcija, rad na crno su osnovni razlozi što građani napuštaju rodna ognjišta i što idu u druge sredine i države. Nažalost, svjedoci smo da je aktuelni režim, svojim odnosom i nepromišljenim pristupom, doprinio da sjever države umjesto da bude bogat i prosperitetan, zapravo bude sredina "bogatih siromaha", koji pored svih resursa, vode, vazduha, energetike i drugih potencijala, zapravo predstavlja oazu siromaštva, kao i feud pojedinih struktura, koje je na površinu donijela kumovsko rođaka struktura, novokomponovane "biznis elite”, smatra on.

I u ovim situacijama, kako ističe, svjedoci smo da je po srijedi uglavnom otimačina i neznanje, kao i “začarani krug onih koji žive od sistema i kojima je rođaštvo i članska karta režima osnovna viza uspjeha”.

“Isto tako pitamo se da li ima ko da vjeruje do kraja zvaničnoj statistici i da li ove brojke realno oslikavaju stanje u državi? Da li je broj naših građana na nivou statistike, pa makar i Monstatove, ili je mnogo veći? Da li su procjene koje kažu da u odnosu na popis iz 2011. godine, da u centralnom i sjevernom dijelu u svakom trenutku ima manje od jedne četvrtine stanovništva, a u nekim opštinama čak i više? Da li su tačne prognoze da za nekih dvadesetak do trideset godina broj stanovnika će biti manji i do pedeset hiljada?”, pitao je on i dodao da je odgovor na ova i slična pitanja teško pronaći.

Isto tako, kaže, priča o demografskoj politici govori da ona suštinski ne postoji.

“O kakvoj demografskoj politici se može uopšte govoriti, kada se djeci uzima dječji dodatak, a majkama sa troje djece pravo na naknadu, koje je u mnogim slučajevima, pogotovo na sjeveru, bilo jedini izvor prihoda?! Šta reći o stimulativnim mjerama kao i o činjenicama da pravo na rad je uglavnom misaona imenica a i oni koji imaju mogućnost da rade, rade uglavnom za lizalice, bez osiguranja i sa mobingom, kao sjenkom koja ih u stopu prati!”, dodao je on.

Pokret za promjene i Demokratski front, prema Lalatovićevim riječima, čvrsto vjeruju da je ključ rješenja  “u promjeni bolesnog sistema tj. u promjeni režima!”.

“Isto tako ključ leži u decentralizaciji i humanom pristupu ljudskim resursima! Ključ leži u novim investicijama i novoj ekonomskoj politici! Ključ leži u zaštiti interesa radnika i građana, kao i u međusobnom povjerenju prema institucijama! Ključ leži u građankama i građanima, koji će vjerujemo, čvrsto reći "ne" zatvorenom sistemu i veliko "DA" promjenama”, poručio je on.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:06
  12.7.2020.

  Demokratska Crna Gora, Demos, Nova ljevica, Partija penzionera, invalida i restitucije, kao i Društvo za istraživanje politike i političke teorije, donijeli su odluku o formiranju građanskog bloka i uspostavljanju predizborne koalicije u susret nastupajućim parlamentarnim izborima.

 • 10:00
  11.7.2020.

  Podnošenje izbornih lista Državnoj izbornoj komisiji (DIK) počinje danas, a za verifikaciju izborne liste potrebno je da bude podržana potpisima 4.261 birača.

 • 15:32
  10.7.2020.

  Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), kao subjekat koji integriše sve relevantne društvene činioce, smatra da je moguće organizovati cio predstojeći izborni proces u pravcu poštovanja svih odredaba Ustava i zakonâ i prava svakog građanina Crne Gore da bira i bude biran, uz neprikosnoveni prioritet očuvanja javnog zdravlja – saopštio je predsjednik NKT Milutin Simović danas na sastanku sa predstavnicima Kancelarije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

 • 11:00
  10.7.2020.

  Odbor URA u Nikšiću, u skladu sa mjerama NKT-a održao je redovnu izbornu konvenciju na kojoj je za novu predsjednicu izabrao prof. dr Tatjanu Đurišić-Bečanović, saopštili su iz ove partije.