Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Marković: Vrijeme je potvrdilo da smo mudro odabrali strateški put Crne Gore

49919722273_033a4cd721_c_1
gov.me/B.Ćupić
  • Autor onogost.me
  • 21.05.2020. u 19:01

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je građanima, povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, da je proteklih četrnaest godina potvrdilo da smo naš strateški put odabrali mudro, da nema ni trunke dileme hoćemo li tim putem nastaviti.

Premijer je rekao da smo vjerovali da je 21. maja 2006. stavljena tačka na crnogorske podjele i da ćemo se svi zajedno okrenuti uređenju naše zajedničke kuće, po mjeri i u najboljem interesu svih njenih građana.

„Danas, četrnaest godina kasnije, moramo pogledati istini u oči: vrijeme nas je, u značajnoj mjeri, demantovalo: podjele nijesu nestale. U nekim stvarima čak – danas je otpor crnogorskoj suverenosti radikalniji nego što je bio prije deceniju i po. Danas u Crnoj Gori isti oni koji su predvodili pokret protiv nezavisnosti u referendumskoj kampanji, predvode ponovo brutalne nasrtaje na suverenitet crnogorske države. Sada još i sa otvorenijom podrškom sa strane i neviđenom propagandnom kampanjom. Danas kažu da je za njih Crna Gora mala; kažu da na prijestonom Cetinju žive nedostojni nasljednici svojih predaka; a kada bi se oni pitali Crna Gora bi pripadala drugome, a ne sebi i svojim građanima”, istakao je Marković na svečanosti povodom Dana nezavisnosti, koja je upriličena na Orlovom kršu.

On je kazao da je istina da će sve vjerske zajednice u našoj zemlji imati isti status u okviru pravnog poretka Crne Gore, usklađenog s najvišim demokratskim standardima modernog svijeta da su svi građani naše zemlje jednaki su u pravima i obavezama i da će se svi nesporazumi u Crnoj Gori rješavati strpljivim i upornim dijalogom, na miran i demokratski način.

„Uprkos svemu, mnogo smo naših ciljeva ostvarili u prethodnih deceniju i po: ojačali smo naše institucije, unaprijedili demokratiju, ekonomski uzdigli Crnu Goru. Ova i ona Crna Gora ne liče jedna na drugu! Vrijeme je potvrdilo da smo naš strateški put odabrali mudro i nema ni trunke dileme hoćemo li tim putem nastaviti. Hoćemo – još jače, još posvećenije“, poručio je premijer.

Marković je istakao da ne zatvaramo oči ni pred našim greškama i ocijenio da smo ipak mogli više da smo mi bili bolji i odgovorniji, ali i da nam nad glavom sve vrijeme nije visila opasnost od povratka na staro, da nam ta opasnost nije uzimala i snagu i vrijeme, da nas nije vukla unazad.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.