Autor: onogost.me
Foto: ilustracija
22:13
7.9.2018.

URA i Demokrate: Mićunović ničim nije zaslužio Nagradu

Velika neizvjesnost i niakd veće javnosti za dobitnika ovogodišnje Nagrade oslobođenja Nikšića okončani su danas nakon što je jedanaestočlani žiri, tajnim glasanjem, odlučio da ta nagrada pripadne Branislavu Mićunoviću, bivšem ministru kulture, te pjesniku Dušanu Govedarici.


Iako je, sudeći po brojnim komentarima na crnogorskim portalima, glas naroda smatrao da Nagrada treba da pripadne Nikšićanki Tatjani Vukićević, na kraju je pronađeno solomonsko rješenje pa je Vukićević dobila specijalnu povelju za humanost, ali su zato, izbor Mićunovića, URA I Demokrate oštro osudile.

“Kada su gradjani Nikšića čuli za odluku žirija zapitali su se čime je popularni Źaga zadužio Nikšić? Da li možda zbog vladinog Programa podrške razvoju kluture Nikšića čiji naziv vrijeđa ugled i istoriju Nikšića. Da li je Źaga samim tim što je iz budžeta Vlade CG davao naš novac zadužio Nikšić pa mu se moramo adekvatno odužiti? Tatjana Vukićević  više nego iko zaslužuje Nagradu oslobođenja Nikšića, jer je dala dio svoga života da bi spasila drugog u skladu sa najsvjetlijim primjerima čojstva i junaštva. Nasuprot njoj skorojevići i grobari nikšićke kulture dobijalju nagrade radeći, potpuno suptotno od Tatjane Vukićević, samo za svoje i partijske interese,  ne misleći na druge. 

Još jednom se ispostavilo da partijski žiri radi ne poštujući kriterijume propisane Pravilnikom, nego po nalogu Grbovića i DPS-a.”, navodi se u saopštenju Rada Miloševića, političkog direktora GP URA.

Sličan stavi imaju i Demokrate.

“Na veliko zaprepašćenje svih građana Nikšića, ali i cijele Crne Gore, ovogodišnja Nagrada "18. septembar" nije otišla u ruke onih koji spašavaju ljudske živote i pokazuju uzvišenu moralnost i najizrazitiji moral težnje, nego u ruke onog ko spašava fotelju svome šefu, a takav je Branislav Mićunović. Dati prvenstvo čovjeku koji baš ničim nije zadužio kulturu Nikšića u odnosu na humane Nikšićanke, jeste gaženje moralne tradicije Nikšića.  Ovo je najupečatljiviji pokazatelj duboke moralne krize u Nikšiću”, samtraju Demkrate I traže od predsjedniak opštine Veselina Grbovića I članova žirija da podnesu ostavke.

“Samo je na taj način moguće skinuti moralnu ljagu sa lica Nikšića koja je učinjena skandaloznom dodjelom nagrade Branislavu Mićunoviću, a ne humanim Nikšićankama koje su zadivile svijet”, zaključuje se u saopštenju.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:02
  23.8.2019.

  Ženska politička mreža (ŽPM), najavljuje kampanju "Vijek borbe za politička prava žena" u Crnoj Gori. Kampanju će, kako je saopšteno, obilježiti niz aktivnosti, povodom zahtjeva ŽPM da se unaprijedi izborno zakonodavstvo, i uvrsti set normi koje će omogućiti ostvarivanje političkih prava žena.

 • 12:20
  18.8.2019.

  Liberalna partija (LP) najoštrije je osudila skrnavljenje crkvene imovine i objekta Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću.

 • 08:13
  17.8.2019.

  Opštinski odbor Demokratske partije socijalista(DPS) Nikšić i Socijaldemokrate (SD), najoštrije su osudili, kako navode, sramni vandalski čin, kojim je oskrnavljen objekat Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću.

 • 13:27
  4.8.2019.

  Lokalna uprava se u prethodnom periodu manje bavila političkim temama, a više životnim problemima i zahtjevima lokalnog stanovništva, bez obzira na političku pripadnost, nalazila je najbolja moguća rješenja za osnovna životna pitanja, kazao je predsjednik Plužina Mijuško Bajagić, na današnjoj Svečanoj sjednici povodom obilježavanja dana te opštine.