Autor: onogost.me
Foto: ilustracija
22:13
7.9.2018.

URA i Demokrate: Mićunović ničim nije zaslužio Nagradu

Velika neizvjesnost i niakd veće javnosti za dobitnika ovogodišnje Nagrade oslobođenja Nikšića okončani su danas nakon što je jedanaestočlani žiri, tajnim glasanjem, odlučio da ta nagrada pripadne Branislavu Mićunoviću, bivšem ministru kulture, te pjesniku Dušanu Govedarici.


Iako je, sudeći po brojnim komentarima na crnogorskim portalima, glas naroda smatrao da Nagrada treba da pripadne Nikšićanki Tatjani Vukićević, na kraju je pronađeno solomonsko rješenje pa je Vukićević dobila specijalnu povelju za humanost, ali su zato, izbor Mićunovića, URA I Demokrate oštro osudile.

“Kada su gradjani Nikšića čuli za odluku žirija zapitali su se čime je popularni Źaga zadužio Nikšić? Da li možda zbog vladinog Programa podrške razvoju kluture Nikšića čiji naziv vrijeđa ugled i istoriju Nikšića. Da li je Źaga samim tim što je iz budžeta Vlade CG davao naš novac zadužio Nikšić pa mu se moramo adekvatno odužiti? Tatjana Vukićević  više nego iko zaslužuje Nagradu oslobođenja Nikšića, jer je dala dio svoga života da bi spasila drugog u skladu sa najsvjetlijim primjerima čojstva i junaštva. Nasuprot njoj skorojevići i grobari nikšićke kulture dobijalju nagrade radeći, potpuno suptotno od Tatjane Vukićević, samo za svoje i partijske interese,  ne misleći na druge. 

Još jednom se ispostavilo da partijski žiri radi ne poštujući kriterijume propisane Pravilnikom, nego po nalogu Grbovića i DPS-a.”, navodi se u saopštenju Rada Miloševića, političkog direktora GP URA.

Sličan stavi imaju i Demokrate.

“Na veliko zaprepašćenje svih građana Nikšića, ali i cijele Crne Gore, ovogodišnja Nagrada "18. septembar" nije otišla u ruke onih koji spašavaju ljudske živote i pokazuju uzvišenu moralnost i najizrazitiji moral težnje, nego u ruke onog ko spašava fotelju svome šefu, a takav je Branislav Mićunović. Dati prvenstvo čovjeku koji baš ničim nije zadužio kulturu Nikšića u odnosu na humane Nikšićanke, jeste gaženje moralne tradicije Nikšića.  Ovo je najupečatljiviji pokazatelj duboke moralne krize u Nikšiću”, samtraju Demkrate I traže od predsjedniak opštine Veselina Grbovića I članova žirija da podnesu ostavke.

“Samo je na taj način moguće skinuti moralnu ljagu sa lica Nikšića koja je učinjena skandaloznom dodjelom nagrade Branislavu Mićunoviću, a ne humanim Nikšićankama koje su zadivile svijet”, zaključuje se u saopštenju.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:38
  14.2.2019.

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je danas izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore.

 • 16:33
  10.2.2019.

  Parlamentarne partije u Crnoj Gori ove godine će iz državnog budžeta dobiti 4,5 miliona eura.

 • 08:26
  1.2.2019.

  Na glasačkim mjestima za vrijeme izbora i referenduma, po Zakonu o državnim simbolima, ističe se zastava Crne Gore, te je, u skladu sa tim, potrebno jednoobrazno urediti biračka mjesta u Crnoj Gori, odgovorili su iz Državne izborne komisije Opštinskoj izbornoj komisiji Tuzi, koja je pitala da li za vrijeme izbora u Tuzima mogu da se istaknu na biračkim mjestima i nacionalna obilježja Albanaca i Bošnjak, piše Pobjeda.

 • 14:33
  30.1.2019.

  Pjesnikinja Milica Bakrač imenovana je za predsjednicu Opštinskog odbora Prave Crne Gore u Nikšiću.