Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Više zakona Krivokapićeve vlade povučeno iz skupštinske procedure

  • Autor onogost.me
  • 13.05.2022. u 11:04

Vlada Crne Gore je donijela odluku o povlačenju iz skupštinske procedure predloga zakona koje je dostavila 42. Vlada Crne Gore na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić i to, između ostalih, Zakon o slobodnom pristupu informacijama, Zakon o elektronskom dokumentu i Zakonu o inspekcijskom nadzoru.

Prethodna Vlada je usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru 29. decembra 2021.godine. Takođe, Predlog zakona o elektronskom dokumentu usvojen je 9. decembra 2021. godine i upućen je u skupštinsku proceduru.

“U cilju unaprijeđenja teksta predloženih zakona, odlučeno je da se povuku iz skupštinske procedure na ponovno razmatranje”, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Kako su dodali, predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa pratećim Akcionim planom za efikasnu implementaciju omogućiće se efikasnije ostvarivanje prava građana na pristup informacijama u posjedu organa državne uprave i transparentniji rad, podsticanje djelotvornosti, odgovornosti i afirmacije integriteta i legitimnosti organa državne uprave.

“Zakon o elektronskom dokumentu doprinijeće ubrzanju digitalne transformacije, afirmaciji korišćenja elektronskog dokumenta, digitalnog potpisa, elektronskog pečata u javnoj upravi i privredi, ali i doprinijeti uštedi usljed smanjenja korišćenja papirnih formi dokumenata. Ovim zakonom vrši se dodatno usklađivanje sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, kako bi se kroz povećanje povjerenja u elektronski dokument i digitalizaciju dokumenata, stvorili uslovi za njegovu širu primjenu”, navode u Ministarstvu.

Predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru stvoriće se neophodni normativni okvir koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasnije postupanje inspektora, veći stepen profesionalizma i kvaliteta rada inspekcijskog organa, drugih organa, odnosno pravnih lica, a što je od izuzetne važnosti za subjekte nadzora u smislu njihove pravne sigurnosti i predvidiljivosti.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Deokratske partije socijalista (OO DPS) u Nikšiću saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv načelnika Komunalne policije Veselina Čurovića ''dok u Nikšiću vlada pravi komunalni haos, dok divlje deponije niču na svakom koraku, dok psi lutalice gazduju nikšićkim ulicama, dok je automobila više na trotoarima nego na parking mjestima''.