Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vučinić: Rušenje režima uslov svih uslova

3
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 01.05.2019. u 10:09

„Da radnik ne bude rob!“ - slogan je drugog redovnog Kongresa Radničke partije održanog danas u hotelu Jugoslavija.

Čestitajući 1. maj, Praznik rada, predsjednik Radničke partije Janko Vučinić kazao je da je to danas samo dan kada se sjetimo kako se nekada radilo i stvaralo, kako se živjelo i družilo.

On je podsjetio da je prošlo četiri godine od kako postoje kao partija na političkoj sceni u Crnoj Gori kada su nastali iz jakog sindikalnog pokreta radnika Željezare, Metalca, Rudnika Boksita, Kombinata aluminijuma i drugih fabrika.

„Radnička partija je partija iskrene ljevice koja baštini izvorne ideje socijaldemokratije i od svog pojavljivanja  se predstavila kao pravi zaštitnik i  radnika i radničkih prava, što smo dokazali i rječju i djelom. Slogan našeg Kongresa „ Da radnik ne bude rob“ nije deklarativna sintagma  nego rečenica koja na pravi način odslikava današnji položaj radnika kako u privatnom tako i u javnom sektoru“, kazao je Vučinić i dodao da je uzaludno svako nastojanje da se pod ovakvom vlašću pokuša promijeniti i poboljšati težak položaj radnika, seljaka, penzionera, studenata i ostalih mladih ljudi.

„Zato je uslov svih uslova rušenje režima i zbacivanje kriminalaca sa vlasti koja se mora dogoditi na prvim slobodnim i poštenim izborima i to nam je svima nama cilj i to je naš zajednički imenitelj koji treba da nas ujedini i drži na okupu. I zato treba da budemo zajedno jer za takvo nešto je prijeko potrebno jedinstvo opozicije, građanskih aktivista, nevladinog sektora, sindikata, studenata i svih slobodnih građana koji hoće da izgrade mnogo bolju, pošteniju, pravedniju Crnu Goru koja neće počivati na kriminalu,korupciji i pljački nego na pravdi, poštenju i radu“, smatra Vučinić.

Poslanici opozicije koji su potpisali Sporazum o budućnosti zajedno sa građanskim aktivistima  i civilnim sektorom je, naglašava, ogromna snaga koja može dovesti do toga da se vlast promijeni na izborima, da se uspostavi vlast koja proističe iz slobodno izražene volje naroda, da bude kontrolisana od tog naroda i da se uvede princip smjenjivosti.

„Samo zajedno to možemo napraviti i doći do tog cilja i to vrlo lako i bezbolno, pojedinačno nikada nećemo postići taj cilj i to je pokazano bezbroj puta do sada. Ako smo svi iskreni i ako istrajemo u izgradnji jedinstava i poverenja u samoj opoziciji i saradnji sa građanima, doći ćemo do slobodnih i poštenih izbora na kojima ćemo birati vlast, a ne ko će biti najjači u opozciji. Ukoliko bi ovaj režim posle ujedinjenja opzicije i posle ovoliko afera i dokaza kako su nas krali, pljačkali i prevarom i kupovinom glasova ostajali na vlasti onda niko više od nas u opziciji na bi smio da se bavi politikom, pogotovo ne oni sa dužim stažom“, jasan je on.

Sloga je, kako je kazao, formula koje se moraju pridržavati.

„Da radnik ne bude rob,da pobijedi pravda, da pobijedi sloga i jedinstvo i zato svi zajedno u boj za novu za bolju, pravedniju, pošteniju i slobodnu Crnu Goru. Vratimo državu koju nam je uzela mafija na vlasti, vratimo slobodu koju sada nemamo, vratimo dostojanstvo i ponos slobodnog građanina Crne Gore“, poručio je Vučinič i proglasio Kongres otvorenim.

Gosti Kongresa bili su predstavnici više opozicionih partija – Demokrata, SNP-a, Ujedinjene Crne Gore, nezavisni poslanici Anka Vukićević, Aleksandar Damjanović, kao i jedan od vođa pokreta “Odupri se” Džemal Perović.
 

Usvojena rezolucija „Da radnik ne bude rob(a)!“

Na današnjem Kongresu usvojena je rezolucija pod nazivom „Da radnik ne bude rob(a)!“. Tekst rezolucije prenosimo u cjelosti:

„Polazeći od činjenice da se položaj radnika i  ogromne većine građana u Crnoj Gori iz godine u godinu pogoršava, da je sve veći broj radnika zaposlen na određeno vrijeme,da je minimlna zarada najmanja u regionu i da se nikako nije mijenjala,  da su penzije mizerne i nedovoljne za nedeljnje a ne mjesečne troškove,  da je nezaposlenost u konstatnom porastu i da se sve veći broj mladih odlučuje za trajni odlazak iz zemlje,da je država prezadužena i da joj prijeti bankrot, Radnička partija je na drugom redovnom Kongresu održanom 1.05.2019.god. usvojila

R E Z O L U C I J U

DA RADNIK NE BUDE ROB(a)!

kojom se Radnička partija obavezuje da ćemo u sledećem četvorogodišnjem mandatu preko svojih organa: Predsjednika, Predsjedništva, Izvršnog odbora kao i poslanika, odbornika, članova i simpatizera uraditi sve što je u našoj mogućnosti da  putem parlamentarnih aktivnosti kroz izmjene i dopune Zakona o radu, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i ostalih zakona koji utiču na položaj radnika i životni standard građana kao i vaninstitucialnim aktivnostima kao što su tribine,okrugli stolovi i protesti,  popravimo položaj radnika i ostalih građana koji je sada na najnižem mogućem nivou. Posebno se obavezujemo da ćemo sve uraditi da minimalnu zaradu povećamo na najmanje 50% od prosječne zarade,da vratimo nadoknade za majke i da realizujemo Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a.“

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci