Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vuković: Za razvoj Nikšića ne ostaje ništa nakon namirivanja partijskih vojnika

vukovicc
Demokrate
  • Autor onogost.me
  • 16.11.2019. u 14:16

U susret izbornoj, 2020. godini, kroz sporazumni raskid radnog odnosa Opštinu Nikšić je napustilo oko 20 radnika koji su navodno višak, na osnovu prodaje radnih mjesta, saopštio je Nemanja Vuković, potpredsjednik Opšinskog odbora Demokrata Nikšić.

Trenutno je, kako je istakao, u Opštini zaposleno 80 službenika i namještenika na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, i to uprkos Planu optimizacije javne uprave.

“DPS vlast je praksu raspisivanje prodaje radnih mjesta primjenjivala i 2011. i 2015. godine, kada se uoči izbora oslobađala viška zaposlenih, da bi u izbornoj godini taj višak nadoknađivala primanjem novih. U te dvije godine je otpušteno preko 200 radnika, a zaposleno novih 200. Dakle, lokalna vlast na teret građana Nikšića i zaposlenih u Opštini, otpušta ljude i isplaćuje im otpremnine, da bi nakon samo nekoliko mjeseci bili primljeni novi partijski poslušnici”, navodi se u saopštenju Vukovića.

Prostom matematičkom računicom, naglašava, dolazimo do zaključka da je samo u tom slučaju Opština oštećena za više miliona eura.

“Ta praksa se nastavlja i u 2019. godini, kada se radnicima isplaćuju otpremnine, a na njihova mjesta će po staroj praksi doći aktivisti DPS-a i SD-a, i to u izbornoj godini. Time se nanosi velika šteta budžetu i razvoju grada, a sve zbog politike partijskih zapošljavanja koja se odvija na teret kapitalnog budžeta čija je realizacija u prošloj godini bila na dnu ljestvice u Crnoj Gori, a o čemu govore zvanični budžetski i statistički podaci, pa za razvoj grada, nakon namirivanja partijskih vojnika, ne ostaje ništa”, dodaje on.

Sve ovo lokalna vlast, prema njegovim riječima, čini u periodu kada već 12 godina radnicima u Opštini nisu povećane plate shodno Zakonu, dok su plate lokalnim funkcionerima i rukovodećim licima, kaže, višestruko povećane.

“Za ova nezakonita zapošljavanja do sada je odgovarao, i to po privatnoj tužbi, samo bivši načelnik Komunalne policije, dok ostale starješine organa lokalne uprave, kao i predsjednik Opštine, koji je glavni akter partijskog zapošljavanja, nijesu snosile nikakve posljedice”, istakao je on dodajući da bi zapošljavanje u Opštini Nikšić trebalo bi da bude predmet izviđaja državnih institucija i pravosudnih organa, koji, kako kaže, godinama žmure na zloupotrebe i bezakonja koja sprovodi vladajuća garnitura.

“Upravo su zbog ovoga kapitalne investicije iz budžeta Opštine Nikšić na samom dnu ljestvice u Crnoj Gori o čemu govore zvaničnì budžetski i statistički podaci”, zaključio je on.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Danas su u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) održani lokalni unutarstranačkih izbori u centralnoj regiji Crne Gore, na kojima je članstvo te partije izabralo nove predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama.