Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

FSCG: Kraj sezone, Sutjeska u kvalifikacijama za Ligu Evrope

106312666_598977224061832_7991779503691562907_n_1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 07.07.2020. u 13:50

Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza usvojili su predlog da se prekidaju sva takmičenja.

Rezultati ostvareni do momenta prekida takmičenja, 7. juna, smatraće se finalnim i na osnovu istih proglasiće se pobjednici, učesnici kvalifikacija za evropska takmičenja, učesnici baraža i relegirani klubovi.

Predsjednik Dejan Savićević ističe da su sve odluke donijete u najboljem interesu klubova i crnogorskog fudbala.

“Uvažavajući trenutnu epidemiološku situaciju, odluke Nacionalnog koordinacionog tijela, evidentirane slučajeve infekcije novim koronavirusom među fudbalerima i izrečene mjere samoizolacije za određeni broj igrača klubova Telekom 1. CFL i Druge lige, Izvršni odbor donio je odluku o prekidu svih takmičenja. Odigravanje utakmica, odnosno održavnje sportskih manifestacija, nije moguće u Rožajama, Gusinju, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima što predstavlja ogromne probleme za organizaciju takmičenja. Ujedno, izricanje mjera samoizolacije kompletnom seniorskom timu, stručnom štabu i zaposlenima u Budućnost, epidemiološka istraživanja u klubovima koji su bili protivnici podgoričkog kluba tokom posljednjih deset dana i u nekoliko klubova Druge lige uslovljavaju dalji tok takmičenja i regularnost istih”, kazao je Savićević. 

Odluka je, kaže, bile jedine moguće i donijete su sa ciljem spriječavanja daljeg širenja virusa među igračima, trenerima, službenim licima i zaposlenim osoboljem u klubovima.

“Odluke nadležnih državnih organa, odgovoran odnos Saveza prema zdravlju svih učesnika takmičenja, primjena preporuka nadležnih institucija i uvođenje dodatnih protokola prilikom organizacije utakmica svih takmičenja omogućili su nastavak takmičarske sezone, čime je FSCG ispunio uslov UEFA vezan za učešće klubova u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Ligu Evrope, Ligu šampiona za žene i Futsal Ligu šampiona. Podsjetiću da je UEFA, tokom maja mjeseca, definisala da je u tom momentu prijevremeni prekid šampionata prihvatljiv isključivo u slučajevima zabrane održavanja sportskih takmičenja od strane nadležnih državnih institucija i organa. Nastavak takmičenja bio je u najboljem interesu klubova, kao što je i današnja odluka o prekidu takmičenja u organizaciji Saveza i Udruženja klubova FSCG”, rekao je Savićević.

Odluke Izvršnog odbora su sljedeće: 

Telekom 1. CFL

Sezona 2019/20 registruje se shodno rezultatima ostvarenim u dosadašnjem toku sezone, odnosno na onsovu tabele nakon 31. odigranog kola.

Šampion Crne Gore za sezonu 2019/20 je FK „Budućnost“ i ekipa iz Podgorice predstavljaće našu zemlju u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona.

Drugoplasirana Sutjeska i trećeplasirana Iskra izborile su plasman u kvalifikacije za UEFA Ligu Evrope.

Poslednjeplasirani Grbalj izgubio je status prvoligaša i naredne sezone takmičiće se u Drugoj ligi Crne Gore. 

Kup Crne Gore

Otakazano je odigravanje utakmica polufinala i finala Kupa Crne Gore. Umjesto osvajača Kupa četvrti predstavnik Crne Gore u kvalifikacijama za UEFA klupska takmičenja biće Zeta, četvrtoplasirani tim Telekom 1. CFL, koji će nastupiti u kvalifikacijama za Ligu Evrope. 

Druga liga Crne Gore

Sezona 2019/20 registruje se shodno rezultatima ostvarenim u dosadašnjem toku sezone, odnosno na onsovu tabele nakon 30. odigranog kola.

Šampion Druge lige Crne Gore u sezoni 2019/20 je FK „Dečić“ i naredne godine takmičiće se u Telekom 1. CFL.

Devetoplasirani Lovćen i desetoplasirani Otrant-Olympic izgubili su status drugoligaša i naredne sezone takmičiće se u Ligi seniora Udruženja klubova FSCG – Jug. 

Baraž za telekom 1. CFL

Osmoplasirani OFK Titograd i devetoplasirani Kom igraće mečeve baraža za popunu Telekom 1. CFL u kojem će za protivnike imati drugoplasiranu i trećeplasiranu ekipu Druge lige, Jezero i Bokelj.

Utakmice baraža za popunu Telekom 1. CFL igraće se 10. i 14. jula. Raspored odigravanja utakmica odrediće se žrijebom koji će se održati sjutra (srijeda) u Kući fudbala. 

Baraž za Drugu ligu Crne Gore

U baražu za popunu Druge lige Crne Gore učestvovaće OFK „Mladost DG“, OFK „Igalo“ i FK „Berane“.

Utakmice baraža za popunu Druge lige igraće se 10. 14. i 18. jula. Raspored odigravanja utakmica, shodno novom formatu, odrediće se žrijebom koji će se održati sjutra (srijeda) u Kući fudbala. 

Omladinska i Kadetska liga

Prvak Omladinske lige Crne Gore u sezoni 2019/20 je FK „Kom“, dok je u Kadetskoj ligi prva FK „Budućnost“. 

Ženska fudbalska liga

Šampionsku titulu osvojile su fudbalerke ŽFK „Breznica“ i po peti put zaredom će nastupiti u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona za žene.

Fudbalski savez Crne Gore koristi priliku da uputi apel svim školama fudbala da obustave trenažni proces do sticanja uslova za normalno sprovođenje treninga sa djecom.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Fudbaleri Sutjeske u 26. kolu Meridianbet Prve crnogorske lige danas igraju protiv Dečića.