Autor: Branko Čupić
Foto: Privatna arhiva
08:13
15.9.2019.

Baletić: FIBA je napravila grešku, veliki propusti sudija, Crna Gora nije ispoljila glavni kvalitet

Na Mundobasketu u Kini danas je posljednji dan. Ostale su da se odigraju još dvije utakmice, nakon kojih ćemo dobiti novog prvaka svijeta i osvajače srebrne i bronzane medalje. U meču za treće mjesto igraće Francuska i Australija, dok će se za zlato boriti Španija i Argentina.


Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva, o dešavanjima na turniru koji je trajao od 31. avgusta do danas, razgovarali smo sa našim sugrađaninom i košarkaškim trenerom koji ima veoma bogatu karijeru, Miodragom Baletićem.

 Kao što je u svom poslu detaljan i opsežan, tako je i u razgovoru za naš portal dao analizu svega onoga što smo imali prilike da gledamo u prethodnih 15 dana, a na početku se osvrnuo na kvalitet samog takmičenja.

“Mislim da je FIBA kao krovna organizacija napravila strašnu grešku sa „prozorima“, gdje su šansu dobile neke reprezentacije koje ne pripadaju tom skupu koje se zove Svjetsko prvenstvo, jer je Mundobasket planetarno takmičenje gdje treba da učestvuju najbolji. Sama činjenica da ne učestvuje Evropski prvak Slovenija, zatim da ne učestvuje jedna od boljih reprezentacija koja ima svoje igrače u NBA ligi, ekipa Hrvatske, govori o tome da nije napravljen najbolji način kvalifikacija. Pitanje je i koliko je FIBA pod uticajem svjetskog košarkaškog kapitala, prije svega pod uticajem ULEB-a i NBA lige, i koliko ti finansijski najmoćniji ljudi su zainteresovani da se održavaju ta velika planetarna takmičenja jer košarka se svodi u okvire biznis sporta. To je sve itekako uticalo na kvalitet košarke. Na ovom turniru se našlo desetak ekipa koje ne bi mogle da se takmiče ni u osrednjoj evropskoj ligi, tako da je samim tim napravljena i greška što je proširen broj ekipa. Definitivno je trebala da se napravi neka druga forma kvalifikacija, jer u nekim zemljama košarka jednostavno ne može da ima tradiciju na silu. Ono što se profilisalo kao veliki problem na ovom prvenstvu jesu i sudije koje nijesu iz košarkaških zemalja, pa se tako dešavaju veliki propusti i to u finišu najznačajnijih utakmica, tako da su svi imali pritužbe na suđenje”, istakao je Baletić koji je u svojoj bogatoj karijeri vodio Sutjesku, Lovćen, Primorje, francusku Trou, Budućnost, Bosnu, Borac iz Banja Luke, MZT, FMP Železnik, Vojvodinu, Vršac, Jedinstvo iz Bijelog Polja, Mogren, Teutu….

Baletić je bio i selektor ženske košarkaške reprezentacije Crne Gore sa kojom je učestvovao na Evropskom prvenstvu 2011. godine i Evropskom šampionatu 2013. godine, kao i mlade reprezentacije SR Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju u Dalasu i selektor olimpijske reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na Univerzijadi u Kini.

Kada govori o učincima pojedinih ekipa, ističe da su neki timovi i igrači bili precijenjeni, dok su ipak reprezentacije koje su važile da imaju ozbiljne sastave, potpuno zasluženo došle do same završnice.

“Dosta se razvijao mit o pojedinim igračima i o pojedinim reprezentacijama na osnovu neobjektivne predstave i na osnovu prevelike novinarske priče. Ispostavilo se da NBA igrači, naročito oni u selekciji Srbije, nijesu igrači tog nivoa na kojem su plaćeni u svojim klubovima. Sa druge strane, košarka u Americi je otišla drugim smjerom i to je postala igra koja više nije kolektivna. Velika greška je i to što se unaprijed neki tim proglasi za apsolutnog favorita, jer ako unaprijed planirate pobjedu kod najboljih igrača se može desiti zastoj u igri zbog tog psihološkog pritiska. Ipak, ekipe koje su slovile kao vrh svjetske košarke pokazale su u završnici najviše. Međutim, dobar skauting i uz to taktički najmudriju igru, što se pokazalo u utakmici sa Srbijom i u utakmici sa Australijom, imali su Španci, dok je Argentina pokazala da je neiscrpan izvor talentovanih igrača. Kampaco i Skola su bili toliko dominantni da su činili prevagu u svakom smislu”, naglašava naš sagovornik koji je dao i svoju prognozu za današnje finale.

“U finalu mogu da odluče nijanse i nije mudro prognozirati ishod, u svakom slučaju to je susret dva najuspješnija tima. Duel taktiki najboljeg tima na prvenstvu, Španije i individualno nadahnutog najboljeg tima Argentine”, kazao je Baletić.

Na samom kraju razgovora osvrnuo se i na učinak crnogorske reprezentacije, ističući one stvari koje su faille “crvenima” da ostvare bolji rezultat.

“Naša reprezentacija jeste ostvarila veliki uspjeh plasmanom na Svjetsko prvenstvo, ali na turniru nije uspjela da valorizuje potencijal koji nesumnjivo posjeduje. Košarkaši Crne Gore na ovom prvenstvu nijesu ispoljili osnovni kvalitet koji krasi mentalitet crnogorskih sportista, nije ispoljena borbenost. To je bila igra na granici nekog lagodnog, igra koja nije obećavala uspjeh i igra koju niko nije analizirao niti kritikovao i niko se nije usudio ni tokom prvenstva, a niti poslije da objektivno sagleda slabosti te igre. Falila je i bolja raspodjela uloga igračima, jer ako imate jednog Dubljevića koji sa strašću igra za reprezentaciju i Vučevića, koji je NBA igrač, onda bi temelj igre trebao da bude na njima. I ostali igrači posjeduju znanje i to ne malo, ali tokom prvenstva nije pokazan kvalitet koji može da se pretvori u pobjedu”, kazao je bivši selektor ženske crnogorske reprezentacije, dodajući da u Crnoj Gori nema strategije razvoja košarke iako postoji ogroman potencijal.

 

Ostale vijesti iz kategorije