Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Decenija DžK Straševina: Lokalni klub sa svjetskim rezultatima

ivana_tv_vijesti_9
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 17.10.2019. u 06:18

Džudo klub Straševina obilježava vrijedan jubilej. Ova lijepa i uspješna sportska priča, koju “krasi” pregršt pehara i medalja, proslavlja deceniju postojanja.

Klub, kroz koji je prošlo više od 300 djece, 2009. godine osnovala je Jelena Mićović-Šutović, koja sve ove godine radi kao trener. Devet godina džudisti ovog kluba treninge su obavljali u sali OŠ “Jagoš Kontić” u Straševini, da bi od 2018. godine počeli da koriste prostor u Sportskom centru Nikšić.

“I ako u veoma teškim uslovima za funkcionisanje jednog džudo kluba,za deset godina postojanja ostvarili smo gotovo nevjerovatne rezultate u ovom prestižnom olimpijskom sportu”, ističe za naš portal Mićović-Šutović.

Ukupno 54 šampiona države u kategorijama od poletaraca do seniora, sedam medalja na prvenstvima Balkana, devet medalja na najprestižnijim evropskim kupovima za kadete,juniore i seniore, evropska medalja za kadete do 18 godina, kao i blizu 500 medalja u svim uzrasnim kategorijama na međunarodnim turnirima u zemlji i inostranstvu, rezultat je sa kojim se malo ko može pohvaliti nakon jedne decenije postojanja.

Takmičari Straševine su u 2017.i 2018.godini bili najbolji na juniorskom i kadetskom prvenstvu države, međutim, kruna kompletnog proteklog perioda je svakako titula vicešampiona svijeta u Čileu. koju je za takmičare do 18 godina osvojila Ivana Nikolić i tako na najbolji način prezentovala u svijetu ime svog kluba, grada i države. Kao priznanje za ovaj rezultat Ivana je proglašena za najboljiu mladu sportistkinju Crne Gore i za najboljeg sportistu Nikšića za 2017.godinu.

Džudo klub Straševina je za ovih deset godina imao još rezultata za ponos.

“Prvi šampioni države iz našeg kluba,koje moramo pomenuti,postali su 2010.godine Sandra Nikčević-Bojanić,u ženskoj konkurenciji i Branko-Bane Vujović, sadašnji rukometni reprezentativac i igrač poljskog Kelcea. Balkanske medalje za naš klub su osvojile Sandra Nikčević-Bojanić, Nađa Vukićević, Ivana Nikolić i Andrijana Šutović”, ističu iz kluba.

Mnoge džudo klubove ne zaobilaze organizacioni problem, pa tako nisu zaobišli ni Straševinu.

“Zbog poznatih problema koji poslednjih par godina prate ovaj sport,nijesmo imali podršku matičnog saveza,pa naš rezultatski uspjeh smatramo utoliko većim jer smo funkcionisali potpuno sami. Ja sam rukovodila treninzima,dok je direktor kluba, Miroslav Šutović, obavljao sve organizacione poslove u klubu i u mnogome doprinio da se ostvare rezultati na kojima bi pozavidjeli i mnogo veći sportski kolektivi iz zemlje i inostranstva”, navodi Mićović-Šutović.

U klubu gaje velike ambicije, ali se i nadaju da će svi relevantni subjekti imati sluha da podrže ovu lijepu sportsku priču koja je napravila osnov da traje još mnogo decenija.

“Za naredni period imamo velike planove sa perjanicom našeg kluba, Ivanom Nikolić, a tako i sa mlađom generacijom, koju predvodi Andrijana Šutović, koja je pored toga što je već osam puta bila prvak države, u julu ove godine postala vicešampion Balkana. Ostvarivanje naših budućih planova svakako zavisi od toga da li će lokalna samouprava Nikšića uskladiti dosadašnji model sufinansiranja sportskih klubova (ustupanje termina u SC) sa Zakonom o sportu, kao što je to učinila većina opština u Crnoj Gori i time omogućiti nesmetano funkcionisanje sportskih klubova kojima Opština nije osnivač, a koji prave značajne sportske rezultate”, rekao je direktor kluba Miroslav Šutović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.