Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje: Kolekcionari se odazvali pozivu Muzeja sporta

tumber_3
UCG
  • Autor onogost.me
  • 14.06.2020. u 12:50

Na javni poziv Muzeja sporta na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore kolekcionari i ljubitelji sporta su se već odazvali i pridružili suvenirska sjećanja na sportske dane postojećoj kolekciji.

Sadašnja postavka muzeja nastala je iz spoja hobija sportskog kolekcionara, Blagoja Đukanovića, nekadašnjeg sportskog novinara, i vizije profesora ovog Fakulteta, prof. dr Duška Bjelice.

“Kod imena koja su obogatili sadašnju kolekciju moraju se pomenuti još profesor Fakulteta doc. dr Milovan Ljubojević, kondicioni trener košarkaške reprezentacije Crne Gore, Milovan Đukanović iz Fudbalskog saveza Crne Gore, delegat Unije evropskih fudbalskih asocijacija UEFA, odbojkaš Milan Džaković i bokser Veselin Žižić”, kazao je kolekcionar Đukanović.

Većina sportske kolekcije izložene na Fakultetu je poklon kolecionara Đukanovića, koji je nastajao još od studentskih dana, a potom tokom putovanja na utakmice širom Evrope, kao delegata Fudbalskog saveza Crne Gore i sportskog novinara, sa 35 godina dugom karijerom.

“Tačan broj izloženih sportskih predmeta ne mogu precizirati, ali znam da je na Fakultetu sigurno preko 7.000 sportskih značaka, preko 600 zastavica, oko 120 šalova, isto toliko privjesaka, dvadesetak medalja, dva stalka sa oznakama učesnika  završnih borbi Lige fudbalskih šampiona Evrope (po 32 ekipe) u dvije sezone, pa dva stalka učesnika završnih borbi u Liga kupu (po 55 ekipa) i jedan stalak završnice ženske fudbalske lige šampiona, kao i drugih sportskih obilježaja”, nabraja Đukanović.

Tu je, navodi dalje on, jedan pehar osvojen na fudbalskom turniru u Italiji, rukometna lopta sa posljednjeg prvensta Evrope u rukometu za žene, pa loptica sa najvećeg teniskog hrama u Vimblodonu.

“Sadašnja filatelistička postavka sadrži oko 50 eksponata koverti prvog dana i marki sportskog sadržaja, ali nadam se da će uz pomoć Pošte Crne Gore uskoro doći na Fakultet namjenska filatelistička tabla koju bih obogatio sa vrijednom postavkom, koja bi bila srce budućeg muzeja”, kazao je Đukanović.

Značke su, dodaje on, većinom iz fudbala, ali i svih ostalih sportova, uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz brojnih evropskih država. Posebno ističe serije značaka zimske Olimpijade u Sarajevu, Univerzijade u Zagrebu, Mediteranskih igara u Splitu, vojnih prvenstava, šahovske, bokserske, atletske, borilačkih sportova, planinarske.

Slično je i sa zastavicama, mada je i tu, kaže on, šarolika struktura. Među kapitenskim zastavicama Budućnosti i Sutjeske, nabraja Đukanović, ima onih starosti i više od 40 godina, pa prelazna zastava druga Tita dodijeljena RSD Čelik 1985. Šalovi su od najboljih evropskih klubova i fudbalskih federacija, ali ima tu košarke, rukometa i dr.

“Zadovoljstvo mi je što se to nalazi na Fakultetu, uzornoj ustanovi dobrih ljudi i pedagoga, studenata, sportista i to ostaje tu kao moj prilog da generacije to mogu vidjeti kao dio istorije sporta od vremena prošlih do sadašnjih. Zahvalnost dugujem prof. dr Dušku Bjelici koji je imao ideju da se baš tu gdje se okuplja sportska elita i školuju generacije vrsnih sportista, trenera i novinara formira sportski muzej a da moja kolekcija bude začetnik tog budućeg hrama sporta. Ovo što je danas na Fakultetu nije kraj po sadržaju već, živa materija koja se stalno dopunjava. Što vrijeme više ide unaprijed, to izloženi eksponati dobijaju sve više na vrijednosti, to se treba znati. Sportski suveniri svuda u svijetu su izuzetno traženi”, zaključuje Đukanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.