Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

FOTO: Biciklijada okupila preko 100 učesnika

44
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 16.06.2019. u 06:22

Na jučerašnjoj biciklijadi, koju je organizovao BK „Perun“ u susret ljetnjem raspustu, učestvovalo je oko 150 ljubitelja biciklizma.

Ana Petrović Njegoš, predsjednica BK „Perun“, istakla je da je biciklijada organizovana u urbanom dijelu grada kako bi pokazili sugrađanima da je bicikl ekonomičan vid prevoza i kako bi promovisali biciklizam kao moderan i atriktivan vid rekreacije.

„Dužina staze je 6 km, krećemo sa Trga, zatim Ulica Njegoševa, Baja Pivljanina, Narodne omladine, Vuka Karadžića, Ivana Milutinovića i opet Ulica Njegoševa i centar grada“, upoznala je ona prisutne prije početka sa putanjom.

Ona je podsjetila da je prvi bicikl u Nikšić došao 15. januara 1895. i da je tradicija bicikliranja u našem gradu duga.

„Treba shvatiti bicikl kao alternativno prevozno sredstvo, biciklizam kao zdrav i lijep vid rekreacije, od kojeg samo imamo dobiti, prvo za zdravlje i za okolinu. Koliko je zastupljeno biciklo u Nikšiću? Od kad smo osnovali klub od 2016. godine do danas mnogo, mnogo radimo na popularizaciji bicikla, na otklanjanju stereotipa da bicikl nije samo za žene i da nije sirotinjsko prevezno sredstvo. Savremeni čovjek svakim danom sve više vozi bicikl i predviđanja kažu da će do 2025. godine električni bicikl potpuno izbaciti automobile iz gradske sredine“, kazala je ona.

Najsrećniji učesnik jučerašnje biciklijade bila je Ana Gojković, koja je na osnovu učesnickog listića dobila glavnu nagradu – bicikl. Ana ima 11 godina i od šeste godine se bavi biciklizmom.

„Srećna sam sto sam dobila bicikl i stalno ću ga voziti. Volim da vozim. Ja i ujak najviše vozimo bicikl“, iskrena je ona.

Najmlađi učesnici, trogodišnji Lazar Jauković i petogodišnja Una Barović dobili su diplome, kao i najstariji učesnik, 68-godišnji Branko Jaredić.

Pored njih u ovoj vožnji učestvovala je i Milena Nikolić koja, kako kaže, prepoznaje brojne benefite biciklizma.

„Već duže vozim bicikl, kada sam se prijavila na biciklijadu motiv mi je bio da pokrenem djecu da ga voze. Ovo mi je prva biciklijada na kojoj učestvujem i tu sam djecom, željela bih kod njih ovim putem razvijem sportski duh“, istakla je ona.

Učesnik Ljubo Petrović Njegoš kaže da je čitav život biciklista.

„Vozim 66 godina bicikl, doveo sam dva unuka i sina i sve rođake. Inače, moj djed Ljubo je bio pariski đak, on je dovezao prvi bicikl u Crnu Goru, ono je sačuvano u našoj kući, imam svu dokumentaciju, gdje je kupljeno, kada je prošao centrom tadašnjim, mnogi ljudi nijesu znali šta je to, pa su rekli evo ga Ljubo vozi nekakvog gvozdenog konja“, prepričava nam on.

Biciklizam je, naglašava, način zdravog života.

„Trudim se da učestvujem na svakoj biciklijadi, posebno veće skupove da ispoštujem. Biciklizam je vrsta zadovoljstva, pored toga što sportski duh ostaje u čovjeku, tako da apelujemo ovim da mladi ljudi, prepušteni savremenim tehnologijama, se uključe i počnu sa zdravim načinom života“, poručio je on.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.