Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Preminuo Jovan Dragović, legenda nikšićke i crnogorske atletike

jovan
AK Nikšić
  • Autor onogost.me
  • 02.03.2021. u 21:55

Svojevremeno najbolji atletski veteran sa prostora bivše SFRJ i Crne Gore, Jovan Dragović preminuo u svojoj 82. godini, saopštili su iz Atletskog kluba "Nikšić".

U sportskoj biografiji Dragovića nalazi se podatak da je rođen 1939. godine u Dragovića Polju, opština Kolašin, kao i da je atletikom počeo ozbiljno da se bavi tek u 44. godini života. Kao radnik pogona čeličane u Željezari “Boris Kidrič”, ljubav ka atletici ga nije sprječavala da i poslije treće smjene uredno obavi trening, a rezultati nijesu izostajali.

Obnovio je rad AK “Čelik”, dok je sa takmičenjem prestao prije sedam godina.

“Zanimljivo je da se kao veteran uspješno nosio i sa seniorima. Za ovo vrijeme je istrčao 50 maratona i preko 50 polumaratona, 27 puta je bio prvak Balkana na stazi i u krosu, u Malmeu 1996. godine je postao prvak Evrope. U svojoj 55 godini, to jest 1994. godine u Sofiji na Balkanskom prvenstvu na 10.000 metara istrčao je za 37:36,73 minuta osvoji zlatnu medalju i postavio rekord Balkana za svoju kategoriju. U Varaždinu je šestostruki pobjednik ulične noćne trke, na Kozari je pobjeđivao tri puta, a u Sremskoj Mitrovici 10 puta, višestruki je pobjednik Kroseva Borbe i Politike, višestruki pobjednik uličnih trka u Podgorici, Danilovgradu, Beogradu, Trebinju, Zagrebu.., osam puta je stajao na pobjedničkom postolju Beogradskom maratona, 17 puta je istrčao Podgorički maraton, biran među 10 najboljih sportista Nikšića. Imao je zvanje međunarodnog atletskog sudije i nosilac licence atletskog trenera. Učestvovao na maratonima u Parizu, San Michelu, Bariu, Rimu itd”, podsjetio je Drago Musić iz AK “Nikšić”.

Pored sjajnih rezultata, Musić je istakao i značaj Dragovića u osmišljavanju “Novogodišne ulične trke” po ugledu na Sao Paulo u Nikšiću, koju je uspješno organizovao 20 godina.

“Takođe je i više puta organizovao uličnu trku povodom dana Željezare. Kao veteran je istrčao rezultate za divljenje sa kojima bi mu i pozavidjeli i mnogi seniori. Tako u Baru u svojoj 50. godini, 1989. godine trči 1.000 metara za 2:53,00 minuta u 11 sati, dok je u 7 sati izašao iz treće smjene. U 58. godina na Podgoričkom maratonu trči maraton za 03:10:52 min. U svojoj 64. godini trči isti maraton za 3:19,57 min, a svoj posljednji maraton trči u Podgorici u 69 godini za 3:55,58 min. Za 30 godina bavljenja atletikom pretrčao je preko 130.000 km što znači da je korakom obišao zemljinu kuglu više od tri puta”, prisjetio se Musić najznačajnijih rezultata Dragovića.

ASCG je vrednovao njegove rezultate i aktivnosti koje su doprinijele razvoju Crnogorske atletike i nagradio ga Zlatnom plaketom povodom 50 godina ASCG.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.