Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Paraolimpijci u 2019. na pet velikih takmičenja

49834108_392926364586943_6388239128055513088_n
POKCG
  • Autor onogost.me
  • 14.01.2019. u 12:52

Crnogorske paraolimpijce u 2019. godini očekuje pet velikih takmičenja – po dva Evropska i Svjetska prvenstva, kao i nastup na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

On je naglasio da će 2019, kao kvalifikaciona i predparaolimpijska godina, biti izazovna i veoma zahtjevna za POK. 

Prema njegovim riječima, crnogorske paraolimpijce pored nekoliko šampionata Evrope i svijeta očekuje i niz sankcionisanih međunrodnih mitinga na kojima će sakupljati bodove i norme za Tokio 2020. godine.

“Atletičare u novembru očekuje Svjetsko prvenstvo u Dubaiju, plivača Iliju Tadića početkom avgusta šampionat svijeta u malezijskom Kučingu, dok će stonoteniseri krajem septembra učestvovati na Evropskom prvenstvu (EP) u švedskom Helsinborgu. Golbal reprezentaciju u oktobru očekuje nastup na EP C divizije u italijanskoj Lakvili“, kazao je Tomić.

On je istakao da će veliki izazov biti i nastup crnogorskih sportista na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, krajem juna u finskom Lahtiju.

“Pored velikih takmičenja izuzetno zahtjevan kvalifikacioni program za Paraolimpijske igre u Tokiju imaće stonoteniser Filip Radović, koji će nastupiti na masters turnirima u Linjanu, Laškom, Tokiju i Ostravi. 

Atletičari će sakupljati norme na sankcionisanim mitinzima u Splitu, Kragujevcu, Berlinu i Bidgošću, gdje će dio reprezentacije odraditi i obavezne klasifikacione preglede“, rekao je Tomić.

On je istakao da će plivač Ilija Tadić norme za SP i Igre u Tokiju juriti na mitinzima u Splitu, Linjanu i Berlinu, dok će golbal reprezentacija i ove godine nastupiti u Srednjeevropskoj ligi sa selekcijama Slovenije, Velike Britanije i Rumunije.

„Posebnu pažnju posvetićemo i našim mlađim sportovima, kroz podršku njihovih programa trenažnog procesa, usavršavanja stručnog kadra i nastupa na regionalnim takmičenjima. To se prije svega odnosi na sjedeću odbojku, streljaštvo, džudo za osobe bez vida“, kazao je Tomić. 

On je podsjetio da će POK, u saradnji sa klubovima, biti domaćin nekoliko međunarodnmih događaja – tradiciononalnog stonoteniskog turnira za osobe sa invaliditetom Podgorica open, međunarodnog turnira u sjedećoj odbojci Pljevlja 2019 i turnira u košarci u kolicima Podgorica 2019

“Realizacija takvog programa svakako zahtjeva velika finasijska sredstva. Očekujemo da podrška Ministarstva sporta, koja i do sada nije izostala, u 2019. godini bude još snažnija. Smatram da su je crnogorski paraolimpijci svojim rezultatima i odnosom prema državnom grbu u potpunosti opravdali i zaslužili”, kazao je Tomić.

On je podsjetio da će 2018. godina ostati upamćena kao još jedna istorijska za POK.

“Nastavili smo niz osvajanja medalja i četvrtu godinu uzastopno Crnoj Gori donijeli seniorsku medalju sa šampionata Evrope, srebrnu atletičarke Marijane Goranović iz Berlina. Uz malo sportske sreće i iskustva naših sportista, koje je izostalo uslijed malog broja nastupa na međunarodnim mitinzima, bilans medalja je mogao biti veći”, kazao je Tomić. 

On je istakao da je stonoteniser Filip Radović zaustavljen na korak od medalje na SP u Celju, dok je Maja Rajković osvojila dva četvrta mjesta u Berlinu i da je bez pobjedničkog postolja u bacanju koplja ostala u posljednjoj seriji. 

„Šahistu Predraga Nikača pola poena dijelilo je od medalje na SP za osobe sa teškoćama vida u Halkidikiju“, rekao je Tomić.

On je naglasio da je godina istorijska i zbog činjenice da je Radmilo Baranin, shodno odredbama novog Zakona o sportu, postao prvi paraolimpijac korisnik doživotne naknade za ostvareni vrhunski sportski rezultat (zlato sa EP u Grosetu 2016. godine).

„Pamtićemo je i po prvom sponzoru POK, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, s kojim ćemo nastaviti saradnju i u ovoj godini. Nadam se da će još neko od društveno odgovornih kompanija stati uz crnogorski paraolimpijski pokret“, rekao je Tomić.

On je podsjetio da je POK u prošloj godini, uz podršku Ministarstva sporta, podijelio rekordan iznos stipendija za deset sportista, kao i da je nastaviljen trend širenja paraolimpijske porodice.

„Izuzetno je značajno što smo u prošloj godini imali prvi nastup naših strijelaca, kao i početak razvoja džudo sporta za osobe bez vida. U konačnom POK je u 2018. godini realizovao preko 50 aktivnosti, od kojih je 37 bilo međunarodnog karaktera. Na njima su naši sportisti osvojili 55 medalja“, rekao je Tomić. 

On je naglasio da je program realizovan u potpunosti, uz velike finansijske poteškoće, ali i dodatnu, tradicionalnu podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta, Glavnog grada, Saveza slijepih Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 

Izvor: Mina
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Mlada fudbalska reprezentacija Crne Gore poražena je od Finske 1:2 u petom kolu grupe E, kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.