Autor: Branko Čupić
Foto: Privatna arhiva
08:24
16.7.2018.

Doviđenja do Katara!

Mundijal u Rusiji juče je imao svoj posljednji čin. Francuska i Hrvatska odigrali su meč po svim fudbalskim ukusima, a stiče se utisak da je i kompletno prvenstvo bilo takvo.


Iza nas je mjesec dana u kojem je definitivno pobijedio fudbal i tako pokazao svu svoju veličinu i smisao, kada je dokazao da kliše kao najvažnije sporedne stvari odavno ne stoji uz njega.

Pobijedila je i Francuska. Njihov tim je pokazao timski duh i kvalitet. Tim koji je selektor Dešamp odlično ukomponovao i predvodio na isti način kao što je to radio kao kapiten prije tačno 20 godina. Pobijedila je i Hrvatska koja je postala prva zemlja sa Balkana koja je igrala u finalu Svjetskih prvenstava i tako još jednom pokazala svijetu da je definitivno fudbalska nacija.

Pobijedio je i domaćin turnira, jer će kompletan događaj ostati kao primjer kako treba organizovati jedno veliko takmičenje. Praktično nijedan kiks na Mundijalu najbolji je reprezent najveće zemlje svijeta, koja je nakon organizacije Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, još jednom pokazala da je sposobna da organizuje jedan veliki sportski događaj na najvišem nivou.

Svjetsko prvenstvo je imalo još dosta svojih pobjednika, ali i gubitnika. Sjajnu rolu na turniru imali su igrači poput Luke Modrića, koji je izabran za najboljeg igrača turnira. Zatim Kilijan Mbape, koji je pokazao da je najsvijetlija budućnost svjetskog fudbala, a pamtiće se igre i ostalih fudbalera francuskog i hrvatskog tima. Pamtiće se i odlični tim Belgije, mladi i perspektivni tim Engleske, zatim borbeni Šveđani i Japanci, kao i mnogi drugi sastavi.

Ostaće zabilježeno i da su svoje navijače iznevjerili Njemci, Argentinci, Brazilci i Španci. Tako je još jednom dokazano da uloga favorita na ovakvim takmičenjima ne znači ništa, i da upravo u tome leži draž turnira na ovom nivou.

Utisaka je mnogo koje bi mogli nabrajati danima, a za to ćemo imati vremena pune četiri godine i do sljedećeg viđenja u Kataru 2022. godine. Do tada pamtimo sjajne slike iz Rusije sa 21. skupa najboljih reprezentacija svijeta. Doviđenja do Katara!

Ostale vijesti iz kategorije