Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
08:48
25.8.2018.

"Župske igre" za vikend

U cilju promocije zavičaja i druženja, organizacija ''Župa u srcu'' drugu godinu zaredom organizuje ''Župske seoske igre''.


Igre će ove godine biti organizovane u dva dana, danas i sjutra sa početkom u 15h na poligonu kod OŠ ''Dušan Bojović''. Prijava ekipa je bila besplatna, a osim ekipa iz Župe, mogle su se prijaviti ekipe i iz ostalih gradova Crne Gore i regiona. 

Igre će se odvijati u sedam disciplina: povlačenje konopca, skok u dalj, plovka, povlačenje motke, bacanje kamena s ramena, igra spretnosti - prenošenje bale i igra ''natoči vodu'' koja je uvedena od ove godine, takođe radi dobre zabave. 

U igri ''povlačenje konopca'' će se nakon žrijebanja igrati na ispadanje do dobijanja prvoplasiranih. Svaka ekipa mora imati pet takmičara. Za tri prvoplasirane ekipe su obezbijeđene medalje.

Igra ''skok u dalj'' takođe ima pet takmičara u svakoj ekipi. Skače se iz mjesta na livadi, sabiraju se učinci svih takmičara i ekipa sa najdužim ukupnim skokom biva pobjednik. Najbolja ekipa dobija pehar, a tri najbolje plasirana takmičara dobijaju medalje.

U igri ''plovka'' u svakoj ekipi nastupa po pet takmičara. Igra se po sistemu eliminacije, prvoplasirana ekipa dobija pehar.

U igri ''povlačenje motke'' je isti broj takmičara. Takmičari sjede jedan na spram drugog i prevlače motku, potežu motku dok je neko ne pusti ili bude povučen iz sjedećeg položaja. Najjača ekipa dobija pehar.

Igra ''bacanje kamena s ramena'' može imati po pet takmičara u ekipi. Baca se kamen iz mjesta, takmičar može prestupiti liniju tek nakon izbačaja kamena. Najbolja ekipa dobija pehar, a tri prvoplasirana sa najvećim dužinama medalje.

Igra ''nošenje bale sijena'' se sastoji u tome da takmičari jedne ekipe se okreću pognute glave oko motke visine 1m 10 puta, uzimaju balu i prenose je 10m do svog člana ekipe koji radi isto i tako dok svih pet članova ekipe ne završi disciplinu. Mjeri se vrijeme i ekipa sa najboljim vremenom je prvoplasirana, a dobija pehar.

Nova igra od ove godine je ''natoči vodu''. Ovu igru igra po pet takmičara iz svake ekipe. Takmičari leže na livadi na leđa jedan iza drugog. Prvi takmičar iz kofe puni tacnu sa vodom i dodaje je preko sebe takmičaru iza i tako do posljednjeg takmičara koji puni sud. Igra traje dva minuta, a ekipa koja najviše bude napunila kofu sa vodom biva pobjednik i dobija pehar.

Organizator je ove godine uvrstio u revijalno takmičenje igru ''Uskoči i iskoči iz bačve''. Skače se iz mjesta, a svima koji to budu mogli da urade obezbijeđene su medalje.

"Planirano je da u svim igrama nastup bude ekipan, a da na kraju od sedam disciplina ekipa koja bude imala najviše bodova bude pobjednik igara. Boduje se po sistemu 5 bodova prvoplasirani, 4 drugoplasirani, 3 trećeplasirani, 2 četvrtoplasirani i 1 bod petoplasirani u pojedinim igrama. Subota će biti namijenjena za igru ''plovka'' koja je prošle godine oduzela najviše vremena. Finale ove igre će biti ostavljeno za nedjelju kada se očekuje i veća posjeta gledalaca", kažu organizatori.

Ostale vijesti iz kategorije