Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Godišnje oko 30 djece oboli od malignih bolesti

cdpr
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 15.02.2021. u 15:22

U Crnoj Gori, prema raspoloživim podacima, godišnje od malignih bolesti oboli blizu 30 djece, a u prethodnoj godini registrovano je sedam smrtnih slučajeva u dobi do 18. godine, saopštili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).

Prema njihovim riječima, podaci pokazuju da je među oboljelima duplo više dječaka, odnosno dvije trećine, naspram jedne trećine djevojčica.

"Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata u Crnoj Gori, su bile leukemija, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi“, kazali su iz CDPR-a povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma.

To udruženje je ove godine doniralo crteže studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Beranama, što je, kako su naveli, jubilarna 20. donacija povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma.

"CDPR će nastojati i u budućem radu da pomaže u okviru svojih mogućnosti Institut za bolesti djece, ali i dječja odjeljenja opštih bolnica u Crnoj Gori, kao što to redovno radimo od osnivanja“, dodaje se u saopštenju.

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera, više od 250 hiljada djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se blizu 100 hiljada ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.

Kako su naveli iz CDPR-a, cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme.

"Kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama“, dodaje se u saopštenju CDŠR-a.

Oni su napomenuli da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, pušenje i alkohol, a zračenje nije dozvoljeno.

"Pored toga, buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventiva za mnoge bolesti“, naveli su iz CDPR-a.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.