Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:02
15.1.2021.

Kako zaštititi usne od pucanja?

Ispucale usne mogu biti dosadne, bolne, pa čak i uzrokovati krvarenje. Ali iz različitih razloga, mnogi od nas se s njima nose u raznim periodima tokom godine. Bilo da je riječ o vremenskim prilikama ili lošem balzamu za usne, postoje stvari koje možete učiniti kako biste spriječili i riješili se suvih, ispucalih usana.


Budući da usne ne sadrže lojne žlijezde, kao ostatak kože, sklone su isušivanju. Pa kako uopće možete spriječiti isušivanje? Razmotrite ove savjete:

Zaštitite usne. Prije izlaska po hladnom i suvom vremenu nanesite mazivu kremu za usne ili balzam koji sadrži zaštitni faktor- a zatim usne prekrijte šalom. Ponavljajte često dok ste na otvorenom.

Izbjegavajte lizanje usana. Pljuvačka brzo isparava, usne ostaju suvlje nego prije nego što ste ih oblizali. Ako ste skloni lizanju usana, izbjegavajte aromatizirani balzam za usne – koji vas može dovesti u iskušenje da još više ližete usne.

Ostanite hidrirani. Pijte puno tečnosti i osvježite vazduh u svom domu osvježivačem vazduha.

Izbjegavajte alergene. Izbjegavajte kontakt sa iritantima ili alergenima, poput mirisa ili boja, u kozmetici ili proizvodima za njegu kože.

Dišite kroz nos. Disanje na usta može dovesti do isušivanja usana.

Ako je ispucalost usana ozbiljna i ne reaguje na liječenje kod kuće, obratite se svom doktoru. Uporno ispucale usne mogu ukazivati na neki drugi problem, prenosi Dnevni avaz.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:00
  22.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1.207 uzoraka na novi koronavirus.

 • 21:21
  21.4.2021.

  U Crnoj Gori su do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primile 39.123 osobe, odnosno 6,3 odsto stanovništva, a drugu dozu 19.027 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 20:09
  21.4.2021.

  U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se liječi 417 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, što je 14 odsto od broja aktivnih slučajeva koronavirusa.

 • 15:04
  21.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1157 uzoraka na novi koronavirus.