U Nikšić dolaze ljekari iz drugih opština, penzioneri operišu

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 07.01.2023. u 13:22
Direktorica Opšte bolnice Nikšić Dušanka Perović potvrdila je informacije "Dana" da nakon odlaska troje ljekara specijalista na supspecijalizaciju u Beograd u toj zdravstvenoj radi samo četvoro internista.

Ona je kazala da to nije problem, već da im fale mnogi drugi specijalisti, zbog čega im pomažu ljekari iz drugih gradova, kao i jedan penzionisani hirurg.

Prema saznanjima Dana, u rješavanje problema nedostatka ljekara u zdravstvenoj ustanovi u gradu sa 75.000 stanovnika uključilo se i Ministarstvo zdravlja, a nakon žalbi ljekara internista na specijalizaciji koji nijesu mogli da prekidaju usavršavanje i dolaze u Nikšić da deset dana mjesečno rade u matičnoj ustanovi.

Perović kaže da je na kraju u ministarstvu odlučeno da od 15. januara oni ne dolaze u Nikšić. Pomoć kolegama u Nikšiću, pružiće kolege internisti iz Kliničkog centra Crne Gore.

Po riječima Perović, bolnica je dovedena u tešku poziciju nakon odlaska ljekara u Beograd jer nemaju dovoljno kadra.

Ona ističe da bolnici fali oko 20 ljekara različitih specijalnosti, te da je ranije trebalo voditi računa o spacijalizacijama, jer im nedostaju i anesteziolozi, hirurzi, psihijatri, internisti i infektolozi.

“Imamo deficit internista jer su nam tri ljekara istovremeno otišla na subspecijalizaciju. Tu je nastao problem, oni su se obavezali da će dolaziti po 10 dana u mjesecu da rade, ali su imali predavanja u Beogradu, pa se to izmijenilo. I to nekako premošćavamo uz pomoć doktora iz Kliničkog centra, tako da i taj problem rješavamo. Tačno je da su se internisti koji su na subspecijalizaciji obratili Ministarstvu zdravlja i mi smo se o tome dogovarali na sastanku u tom resoru. Tu je nađeno rješenje da dolaze kolege iz Podgorice dok su oni odsutni. Pored troje ljekara koji su otišli u Beograd, jedna doktorka koja je prošle godine išla na subspecijalizaciju još nije položila ispite, ali se nadamo da će nam se ona brzo pridružiti. Ostali smo na četvoro internista, s tim da smo morali da angažujemo jednog kolegu penzionera. Ta situacija je na neki način riješena. To je zaista bio ogromni problem, da u gradu od 75.000 ljudi radi samo četvoro internista. Kolege koje su radile ulagale su ogroman napor, gotovo nadljudski. Trebalo je da pokriju odjeljenja, hitnu ambulantu, dežurstva i konsultacije. Nikšić je sa okolinom velik grad i tu se na vrijeme nije mislilo o subspecijalizacijama. Trebalo je slati jednog po jednog doktora, da ne bismo ostajali bez kadra. Sada kad im se pružila šansa htjeli su svi odjednom i ja sam im pružila šansu, s tim da se vraćaju da rade po 10 dana jer je to predviđeno ugovorom koji su potpisali, ali se ispostavilo da to nije laka misija, jer imaju predavanja i tako smo sada stavili ove ljude iz KCCG da rade”, ističe Perović.

Ona ističe da su uspjeli da riješe liste čekanja na očnom odjeljenju, gdje se ranije čekalo po pola godine.

“Problem je bio i sa listama čekanja za rendgen, ultrazvuk i skener, ali smo i tu napravili pomak i manje se čeka. Unaprijedili smo kvalitet liječenja. Problem nedostatka anesteziologa rješavamo tako što nam dolaze kolege iz Berana i oni pokriju pripravnosti. Nema ni dovoljno hirurga i moramo da pokrenemo te stvari i da obezbijedimo specijalizacije. Nama po sistematizaciji nedostaje oko 20 ljekara. Mnogo godina je prošlo od kada su date te specijalizacije i od kada nemamo pomoć mlađeg kadra. Na hirurgiji angažujemo penzionera jer nemamo dovoljno hirurga”, kaže Perović.

Ona je naglasila da su uveli kontrolu na Dječijem odjeljenju nakon propusta koji se tamo desio.

“Građani mogu biti bezbrižni, naš kadar je stručan, ali nas je malo. Mi smo požrtvovani i često radimo više nego što možemo. Trudimo se da se ne bavimo politikom, već kvalitetom rada. Radili smo dobro i tokom kovida i iznijeli na pravi način epidemiju. Dolaze nam poznati doktori iz Beograda da operišu vene, zatim ortopedi. Nabavili smo i novu opremu za ortopediju. Pacijenti ne moraju da idu nigdje van Nikšića. Od februara uvodimo operaciju katarakte. Intervencije će vršiti ljekar iz Kliničkog centra, tako da građani neće morati da idu tamo. Tamo su redovi ogromni jer dolaze građani iz čitave države. Kod nas se na internističke i radiološke preglede čeka oko mjesec dana, dok se ginekološke i hirurške intervencije završavaju u nekoliko dana”, rekla je Perović.

Kuhinja stara koliko i ustanova
Perović ističe da su nabavili kompletnu opremu za operaciju katarakte, nabavljen je i ultrazvuk, a u toku je nabavka opreme za urologiju.

Ona kaže da je potrebno renovirati bolničku kuhinju, koja nije obnavljana od kada je bolnica otvorena.

“Potreba su nam sredstva da renoviranje kuhinje, iako je hrana odlična i raznovrsna. Potreban nam je i endoskopski stub, koji je već star. Imamo zastarjeli rendgen aparat i u planu je nabavka digitalnog. Trudimo se da u hodu to rješavamo. Kada se dese nestašice, mi kupujemo terapiju u privatnim apotekama jer to ne smije da fali pacijentu u bolnici. Imali smo dovoljno novca za sve što nam je bilo potrebno prošle godine”, ističe Perović.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Браво докторице ! Права жена на правом мјесту,само напријед !

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 28 novih slučajeva koronavirusa, a u tom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.
  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.