Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:57
25.2.2020.

Zašto čokolada stvara zavisnost

Veoma je važno koju čokoladu jedete, jer vam ona može biti korisna, ali i navesti vas da se ponašate kao zavisnik.


Mliječna i bijela čokolada su pune prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jesu toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se zavisnost i potreba za još čokolade, piše NBC News.

Što je hrana više prerađena, više stvara zavisnost.

Nije utvrđeno zbog čega se to događa, ali oni koji prave čokoladu znaju što je čini ukusnom, pa tako mliječna čokolada ima mnogo više šećera nego išta što prirodno sadrži šećer.

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, koja je puna dobrih hranljivih stvari.

Kakao koji se koristi za izradu te čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih spojeva koji se zovu polifenoli, a prah od kakaa u sebi ima 50 miligrama polifenola po gramu.

Kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliko kakaa ima u sebi – što ga je više, to je bolje.

Izvor: klix.ba

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:25
  9.4.2020.

  Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45h analizirano je 60 uzoraka među kojima nije bilo novopozitivnih slučajeva sa infekcijom novim koronavirusom.

 • 14:09
  9.4.2020.

  Montefarm će isporučiti svojim apotekama, u svim opštinama u Crnoj Gori, određeni broj zaštitnih maski, srazmjerno broju stanovnika.

 • 08:44
  9.4.2020.

  Od jučerašnjeg presjeka u 16:30 pa jutros do 08:30 analizirano je 107 uzoraka od kojih su 3 bila pozitivna na novi koronavirus, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

 • 22:02
  8.4.2020.

  Ko bi više u moru 'beauty' savjeta s kojima smo svaki dan bombardovani znao koje treba slušati, a na koje samo odmahnuti rukom. Pročitali ste da je preporučljivo umasirati sirovo jaje u kosu i dobili katastrofalne rezultate? Neko vam je rekao da ispucale vrhove možete eliminisati skupim uljima, a izgleda da ništa osim šišanja ne djeluje? Časopis Elle je sumirao najveće beauty mitove i objasno zašto ne djeluju.