Autor: Marija Vujovic
Foto: Privatna arhiva
08:21
17.5.2021.

Zanatlija i umjetnik: Danka mrtvu prirodu oživljava na platnu

Za sebe kaže da se čitav život bavi “umjetničkim poslom”. Od malih nogu je šila lutke, njihovu garderobu, kasnije sebi haljine… Tako je počeo kreativni put naše sugrađanke Danke Ćirović.


Sa slikanjem, pak, počinje negdje oko dvadesete godine. Na početku je to bilo slikanje uljanih slika, a zatim je, kaže, presla na zidove dječijih soba, ali i počela sa pravljenjem čudnih torti, igračaka...

“Svaki moj rad počinje sa nekom idejom ili željom da imam nešto što ne mogu kupiti ili nabaviti. Tako sam počela i da radim po zidovima nove kuće, da pravim “cigle”, oslikavanje zidova, ispunjavanjem tinejdžerskih želja svoje ćerke koja mi je našla fotografiju kako želi da izgleda njena nova soba jer “ti to možeš mama". A zadatak jako zahtjevan, sa puno natpisa i raznih ludih ideja. Sada je taj moj hobi prerastao u biznis”, priča nam Danka.

Ova talentovana Nikšićanka izrađuje razne predmete - kutije za nakit ili slatkiše, suvenire, ukrase za svaki praznik, nakit... ukratko posebne unikatne poklone za bilo koji događaj kao što su rođendan, rođenja, odlazak u penziju, Osmi mart…

Izlazi, kako kaže, u susret musteriji zaista sa velikim asortimanom proizvoda, unikatnih proizvoda.

“Radila sam i mural na zidu, vajala kale po želji kupca. Moju svestranost u umjetnosti ne ograničavam. Volim izazove i rado ulazim u avanturu nekog stvaralaštva, naravno ako mi se dopada. Jer je to tajna mog uspjeha. Bilo da je zanatski zadatak ili slikarsko umjeće”, objašnjava ona.

Najviše, kako kaže, voli prirodne materijale - drvo na prvom mjestu, onda ostalo.

“Volim da imitiram najvećeg stvaraoca u prirodi - koru drveta, kamen, mahovinu, crijep na krovu kuća, cigle... Volim uljane boje jer mi one najbolje imitiraju boje u prirodi i sa njima oživim svoje slike potpuno. Neko mi je jednom rekao da imam talenat da “mrtvu prirodu oživim na platnu” i to mi je najveći kompliment koji sam dobila vezano za moj rad. I da u svakom svom radu prenesem karakter te osobe kojoj je namijenjen taj poklon. Zaista jako dragocjeni komentari meni kao umjetniku”, iskrena je ona.

U zanatskom dijelu svog rada kaže da najviše voli “shabby fazon” ili kako objašnjava stari, retro efekat oguljenog namještaja dohvaćen “zubom vremena”, zatim “vintage fazon” - romantične i starinske note, “transver tehniku” - prenos neke fotografije ili natpisa sa papira na komad namještaja, “pitoriko tehniku” - doslikavanje nekog motiva, ali i dekupaž - salvete tehnika, “Metal embossing tehniku na aluminijskoj foliji - reljef, skulpturno slikanje…

“Sada sam počela i da vajam sa das masom. Planiram i da se okušam u jednoj divnoj tehnici koja se zove Mix Media na platnu slikarskom. A mnogo me privlači  i rad sa naplavinama iz mora izvađenim kao i kamenjem koje je voda oblikovala”, dodaje ona istakavši da se  kod nje inspiracija sama rodi, odjednom, nenadno.

“Ja je prihvatam kao dar više sile. Samo pratim taj put i taj glas. Samo mi je žao što nemam vremena sve uraditi što želim jer su životne obaveze velike”, kaže nam Danka.

Najveći joj je poklon kada obraduje nekog sa svojim radom, kada vidi radost na nečijem licu.

“Onda znam da sam odradila nešto kako smo zamisllili. Sve više i više mušterija mi daju odriješene ruke da uradim nešto kako ja mislim da treba. “Najbolje ćes ti to smisliti" - e to mi je najveći kompliment. Tada radim svim srcem nesmetano, lako, maštovito, tada sam ja baš ja”, naglašava ona.

Mušterije, kako kaže, najčešće traže poklone sa unikatnom porukom, datumom, fotografijom…

Mali dio njenih radova može se naći u buticima Emendi. Ipak, zainteresovani kupci je, dodaje, najčešće kontaktiraju na društvenim mrežama Facebook i Instagram (https://www.instagram.com/cirovicdanka/ )

“Tada se dugo i temeljno dogovaramo o svakoj sitnici na radu koji žele da im uradim”, ističe ona.

Potvrda njenom talentu i umjetničkom duhu stigla je iz Londona. Naime, Danka je nedavno dobila i sertifikat Oskar od Akademije iz Londona za 3D art, dekupaž i zanatstvo, za 2020. godinu.

Kako nam kaže za kraj razgovora, ovo je veliko priznanje njenom stvaralaštvu.

Ostale vijesti iz kategorije