Abazović: EPCG ima zeleno svjetlo da otpočne razgovore o preuzimanju Željezare

gov.me
  • Autor onogost.me
  • 15.08.2022. u 09:50
Premijer Dritan Abazović kazao je da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ima zeleno svjetlo da otpočne razgovore sa turskom kompanijom o preuzimanju Željezare.

Abazović je to kazao nakon sastanka koji je danas održan u Vladi sa čelnicima EPCG i Opštine Nikšić na kome je trebalo da se odlučuje o predlogu da EPCG otkupi imovinu Željezare Nikšić.

“Vlada iskazuje posvećenost da se problem riješi na najbolji način i što se nas tiče, Elektroprivreda ima zeleno svjetlo da otpočne razgovore sa turskom kompanijom o preuzimanju Željezare. Iznijet je biznis plan koji je, po meni, realan i nešto što bi moglo da se izvede u narednom periodu”, rekao je Abazović nakon sastanka.

On je kazao da je za državu prioritet da se zaštite radnici Željezare.

Poručio je da zajednički traže rješenje, te da je dobra volja da se pomogne prisutna i kod EPCG i Opštine Nikšić.

Abazović je kazao da Željezara ima vrijednu imovinu koja ima izuzetno dobru infrastrukturu vezano za eventualno pokretanje električne energije ubuduće, što bi bio neki možda i glavni poduhvat EPCG.

“Ministar finansija i direktor borda imaju neke solucije, koje nisu nerealne, ali neka bude da i ovu varijantu i ovaj modalitet iscrpljujemo na najbolji način. EPCG od danas preuzima obavezu da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima turske kompanije vidi što bi bio modalitet, koja bi bila cijena i kako se to može sve što prije izvesti u praksi”, kazao je Abazović.

Poručio je da država neće ostaviti radnike na cjedilu i da “koliko je njihov interes da rade, još veći je interes države da oni ostanu tu”.

“Ako državno preduzeće može da kupi ogromnu Željezaru, sa ogromnom površinom, mi nemamo ništa protiv, naprotiv”, kazao je premijer.

Kupovina od strane državnog preduzeća bi, kako ističe, donijela uvećanje ukupne državne imovine.

“Mi bismo se radovali da država uvećava svoj kapital, a ne da ga samo umanjuje, kao dosad, raznim prodajama”, saopštio je premijer Dritan Abazović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.
Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.