BIRAJMO NIKŠIĆKO: Miljanići “oživjeli” voćnjake i posvetili se domaćoj proizvodnji

viber_image_2020-06-03_23-40-31
Ž. Šapurić/Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 05.06.2020. u 06:29

U banjskom selu Miljanići, udaljenom 40 kilometara od Nikšića, supružnici Mihailo i Zdenka Miljanić odlučili su da “ožive” voćnjake i pokrenu prozvodnju i preradu na svom imanju.

Kako je Mihailo prije nekoliko godina postao penzioner, dok njegova supruga Zdenka penziju očekuje, Miljanići su mirovinu zamijenili, kako kažu, aktivnim odmorom na selu, radeći na poboljašanju uslova i ambijenta za proizvodnju zdravih proizvoda, prevashodno za porodične potrebe, a nešto kada su “dobre godine” i  za tržište.

Pored imanja u Banjanima gdje uzgajaju drenove, višnje, šljive i trnjine, kao autohtone vrste, Miljanići istovremeno u Kočanima, gdje žive, uzgajaju maline, kupine, aronije i grožđe.

Na porodičnom gazdinstvu “Miljanić”, koje bi uskoro trebalo da dobije i sertifikat za organsku proizvodnju, proizvodi se rakija drenjinovača, sirup od drenjina, razne vrste džemova i surupa.

“Posebnost naših proizvoda od drenjina je u geografskom porijeklu. Uzgoj se odvija u Banjanima, u zdravoj životnoj sredini, gdje nema zagađivača. Tokom prerade drenjina, ne dodaju se nikakvi drugi sastojci, te su i proizvodi potpuno prirodni, sa svim dokazanim ljekovitim svojstvima”, priča za Onogošt Mihailo.

Kako bi sve bilo spremno za berbu na jesen aktivnosti na imanju u Miljanićima traju tokom čitave godine.

“Berba se obavlja na konvencionalan način, uz korišćenje sertifikovane opreme, a  proizvodnja gotovih proizvoda se obavlja u našem domaćinstvu u Nikšiću. Rukovodilac pripreme proizvoda je supruga Zdenka, uz pomoć svih članova porodice. Koriste se pouzdane, tradicionalne metode, uz inovacije koje ne narušavaju prirodni kvalitet proizvoda”, objašnjava Mihailo.

Ističe da je u planu nabavka izvjesne opreme za preradu voća koja bi omogućila poboljšanje efikasnosti u radu.

Afirmacija domaće hrane i obnova sela

Mihailo zapaža da je i potražnja domaćih proizvoda u porastu. Uvjeren je da će afirmacija  domaće, zdrave hrane, učiniti  da i proizvodnja bude masovnija, a proizvodi kvalitetniji i zastupljeniji, kako u prodajnoj mreži, tako i na trpezama hotela i restorana, posebno u vrijeme turističke sezone.

“Ovim dajemo  sopstveni doprinos širokoj društvenoj akciji afirmacije i omasovljenja proizvodnje zdrave hrane i obnovi sela, kao oaze zdrave životne sredine”, ističe Mihailo.

Na porodičnom gazdinstvu “Miljanić” u ovom periodu su, kako priča Mihailo, posvećeni i uzgoju trnjina, koja je veoma ljekovita biljka. U budućnosti planiraju da u svoje proizvode uvrste sirup i liker od trnjina.

Ukoliko želite da kupite proizvode porodičnog gazdinstva “Miljanić” možete pozvati na kontakt telefon: 067 643 403 – Miljanić Zdenka.

Marija Goranović

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Elektroprivreda je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu bilježi više od 20 miliona eura profita. Za to vrijeme uvezla je oko deset miliona, što znači da je izvoz dominirao.
Interesovanje za nekretninama u Crnoj Gori raste iz godine u godinu, pa je sada, kako kažu u Odboru za građevinarstvo Privredne komore, zabilježena veća potražnja od punude, što je glavni uslov vrtoglavog rasta cijene kvadrata u svim gradovima.
Na kraju februara ove godine u Crnoj Gori je bilo oko 15 odsto turista manje nego u istom periodu 2023, saopšteno je Portalu RTCG iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).