Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Cijene proizvoda od posebnog značaja ograničene naredna tri mjeseca

Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 19.03.2024. u 21:17
Trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji će biti ograničene sa početnim trajanjem mjera tokom drugog kvartala 2024.

Na današnjem sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića i potpredsjednika za ekonomsku politiku i ministra Nika Đelošaja sa predstavnicima Privredne komore postignut je načelan dogovor o usvajanju oročenih mjera ograničavanja trgovačkih marži, koje će biti u službi zaštite standarda građana, ali uz očuvanje ekonomske supstance privrednih društava iz oblasti trgovine i proizvodnje.

Odluka o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi trebalo bi da se nađe na Vladi u četvrtak, nakon čega će moći da se primjenjuje u praksi.

Timovi Ministarstva ekonomskog razvoja i Privredne komore će sjutra usaglasiti konačne detalje, i očekuje se da će se time osigurati prohodnost mjerama o kojima su razgovarali privrednici sa čelnicima Vlade.

Tokom sastanka je izraženo zadovoljstvo što je postignut određeni stepen saglasnosti po ovom pitanju, jer je bilo potrebno istovremeno voditi računa o standardu građana, ali paralelno i o funkcionisanju malih trgovina i manjih proizvođača, koji čine okosnicu jedne važne privredne grane, u kojoj se generiše i veliki broj radnih mjesta.

Istaknuta je i važnost praćenja i sveobuhvatne analize dogovorenih mjera, kako bi se uvidjeli finansijski i fiskalni efekti. Trajanje mjera takođe će zavisiti od analize koja će se sa Privrednom komorom raditi periodično.

Sastanku su ispred Privredne komore prisustvovali predsjednica dr Nina Drakić i članovi Upravnog odbora Dragan Bokan, Blagota Radović, Sanja Ćalasan i Tomislav Čelebić.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.
  Prosječan junski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 30,59 eura.