Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dio pripravnika ostao bez januarskih naknada

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 21.02.2023. u 08:20
Dio korisnika Programa za stručno osposobljavanje visokoškolaca, među njima i oni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, nijesu dobili pripravničke naknade za mjesec januar.

Oni koji su se obratili Danu kažu da znaju da su još prošle sedmice bile isplate za druge pripravnike.

Iz Ministarstva prosvjete za "Dan" su juče izjavili da naknade nijesu isplaćene za korisnike programa kod poslodavaca koji nijesu dostavili izvještaje, dok je za druge to učinjeno 14. februara.

"Naknade su isplaćene u prošli utorak za sve korisnike Programa stručnog osposobljavanja kod poslodavaca koji su dostavili izvještaje o radu za januar", saopšteno je iz tog resora.

Ministarstvo prosvjete još uvijek nije dobilo izvještaje svih poslodavaca koji su angažovali pripravnike preko Programa stručnog osposobljavanja.

"Kada poslodavci dostave izvještaje Upravi za ljudske resurse ili Zavodu za zapošljavanje a oni, po proceduri, nama, tek onda Ministarstvo prosvjete može vršiti plaćanje", navode iz resora prosvjete.

Nakon elektronskim putem sprovedenog postupka povezivanja korisnika i poslodavaca, ove godine su 2.743 visokoškolca dobila priliku da se u devetomjesečnom periodu stručno osposobljavaju kod izabranog poslodavca i time steknu uslove za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita. Kod poslodavaca su raspoređeni sredinom januara.

Skupština je usvojila Zakon o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, kojim je utvrđeno da pripravnici imaju pravo na mjesečnu nadoknadu u neto iznosu od 450 eura, koliko je i minimalna zarada u državi. Oni su ranije primali naknadu u visini 50 odsto prosječne zarade u državi.

Stručno osposobljavanje visokoškolaca traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo od jedne godine. To je i uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Program se u periodu od 15. januara do 15. oktobra primjenjuje posljednjih deset godina.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Projekcija filma o uspješnim ženama sa invaliditetom „Treger“ biće održana večeras, sa početkom u 18 časova, u Nikšićkom pozorištu.
  Struja bi od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja jer će, zbog remonta Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju.