Diplomirani ekonomista Bojana Perović majstor je za izradu suvenira

20171223_174753
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 02.05.2018. u 06:16

Kako izgleda kada odlučite da diplomu diplomiranog ekonomiste zamijenite za izradu suvenira i dekupaža i da pritom uživate u ulozi majke, zna naša sugrađanka Bojana Perović.

Pet godina radila je u struci, a sada, kako kaže, nema posao i ne traži ga. Ovoj talentovanoj Nikšićanki to ne pada teško jer se bavi onim čime voli još od malena.

„Ovim sam počela da se bavim već 2000. godine kad sam dobila prvi kalup od moje tetke. Još u Osnovnoj školi „Olga Golović“ u kojoj sam učila i gdje mi je likovno predavala profesorica Zagorka Vlahović sam voljela da crtam i slikam. Pored toga, provodila sam raspust kod tetke ili kod bake u Hrvatskoj, a moja tetka se isto bavi sličnim stvarima. Ona mi je kupila i prvi kalup i boje i evo danas sve radim sama“, sjeća se Bojana početaka i kako je došla ljubav prema ručnom radu.

Ipak, aktivno se ovim bavi već više od 10 godina, otkad se 2007. godine pojavila na sajmu suvenira u hotelu Tara u Bečićima.

„Od tada redovno svake godine posjećujem taj sajam koji se kasnije preselio u Deltu, ali i mnoge druge. Radila sam pet godina u struci i usput sam ovako izlagala i pravila, ali uvijek mi je nedostajalo vremena da napravim ono što sam svojoj glavi zamislila. Kada sam ostala bez posla teško mi je palo, ali posle mi je čak, ako se može tako reći, bilo i drago jer ću možda ozbiljnije moći ovome da se posvetim, kako je i bilo“, iskrena je ona.

Bojanin asortiman je raznovrstan, može se naći ponešto za svačiji ukus, a opet, sve je urađeno u prepoznatljivom stilu.

„Radim suvenire sa crnogorskim motivima, ali i mnoge druge. Tu su i različiti ukrasi. Što se tiče materijala koristim keramiku, staklo, drvo, oslikavam na svemu onome na čemu se može oslikati. Sve su to neki ornamenti uglavnom, sve je to nešto slično, samo je na različitim materijalima rađeno. Koristim sve moguće boje, akrilne boje, boje za keramiku… Pored toga bavim se dekupažom od prije tri ili četiri mjeseca, a pletem i kape i šalove“, nabraja svestrana Nikšićanka.

Za cijene smatra da su veoma skromne, čak i niske, jer svaki suvenir je, kaže, urađen do detalja.

Iako za sada prodaju vrši samo na sajmovima i preko društvenih mreža, Bojana za naredni period ima ozbiljnije planove.

„U budućnosti planiram da se ovome baš posvetim. Bila na u Tehnopolisu na predavanjima, baš je tema bila „Pisanje biznis plana“. Tako sam počela da razmišljam da otvorim neku svoju firmu, odnosno negdje u centru grada svoju radnjicu gdje će moći da izlažem svoje proizvode, i da radim u isto vrijeme, znači da ne sjedim besposlena, već i da ujedno nešto i stvaram. Ovo zahtjeva dosta vremena, tako da bih dolazila tu i aktivno radila osam sati, isključivo se posvetila tome, pa onda kad već malo stvorim neke zalihe, jer ovo su uglavnom suveniri koji više imaju prođu tokom sezone, izađem pred sezonu spremna“, odlučna je Bojana preporučujući svoje rukotvorine kao idealan poklon i uspomenu baš za ljude koje volite, jer ih ona tako i radi, sa ljubavlju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.