Do kraja godine počinje prva faza rekonstrukcije Doma revolucije: Mjesto zabave, druženja, kulture i biznisa

1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 02.11.2017. u 12:26

Prvom fazom rekonstrukcije biće nam omogućeno da neprilazan i opasan prostor unutra postaje središte naših događanja, gdje je moguće očekivati modnu reviju uveče, izložbu preko dana, kancelarijski i veliki fitnes prostor, prodavnicu, mjesto gdje ćemo zimi unutra piti kafu, a ljeti vani, ovim je riječima arhitekta, Boštjan Vuga ukratko opisao budući izgled rekonstruisanog dijela Doma revolucije preko puta hotela Onogošt.

Vuga, jedan od osnivača Sadar+Vuga arhitektonskog biroa, koji je zajedno sa Simonom Hartmanom, jednim od osnivača arhitektonskog studija HHF, pobjednik nagrađenog rješenja za rekonstrukciju Doma revolucije prošle godine, kazao je da će sve to Nikšićani moći da očekuju za godinu do godinu i po najkasnije, čime će se krenuti sa dugonajavljivanom adaptacijom gigantskog zadanja u srcu grada, nedovršenog djela slovenačkog i jugoslovenskog arhitekte Marka Mušića.

Nebojša Adžić, glavni urbanista u opštini Nikšić, istakao je da prezentacija današnjeg projekta ,koji će biti predmet realizacijie kroz podršku Vlade i Direkcije Javnih radova, predstavlja prvi u nizu koraka u rješavanju pitanja Doma revolucije.

“Očekujemo da u nekom narednom periodu raspišemo konkurs za prvu fazu radova, jer se radi o projektnom rješenju koje je predvidjelo faznu gradnju Doma revolucije, u skladu sa sadašnjim okolnostima, stanjem, potrebama i mogućnostima u zahtjevnom objektu kakav je Dom revolucije. U narednom periodu očekujemo pripremne radove koji će se odnositi na uređenje platoa, sređivanje stakala i metalnih konstrukcija kao prvog koraka, kako je predviđeno projektom, a zatim bi se u narednom periodu, kroz nekoliko faza, investicionih ciklusa dovelo do toga da Dom bude bezbjedan i upotrebljiv sa aspekta previđenih namjena a sa željom da se u nekom narednom periodu pronađe i neko rješenje za 70 odsto njegove iskorišćenosti”, objasnio je Adžić, dodajući da će se rekonstrukcijom stvoriti tzv sedma zona u kojima će biti smješteni različiti sadržaji, od kafeterije do prostora za NVO sektor.

Arhitektica Dijana Vučinić, partner na projektu, ističe da svi akteri već razmišljaju sta su neki sljedeći projekti, ako se uzme u obzir da će sam projekat Doma revolucije krenuti do kraja godine.

“Dakle, razmišljamo šta je to sledeći korak i kako građani, biznis i NVO sektor u Nikšiću, studenti i svi drugi kojima su namjienjeni prostori obuhvaćeni projektom, mogu da se interesuju za projekat, da učestvuju u njegovoj daljoj realizaciji i kako mogu svoj interes da pronađu u svemu tome”, zaključila je ona.

Dom revolucije je projektovan od 1976. do 1978. godine. Izgradnja objekta je trajala do 1989. godine kada je zaustavljena. Prvi projekat je napravljen 1976. godine i imao je 9.000 m2, a do realizacije je narastao do nevjerovatnih 24.000 m2.

Nakon 30 godina Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Vlada Crne Gore pokrenuli su procedure za revitalizaciju ovog objekta i nakon konkursa dobijeno je rješenje koje je zaokruženo upravo izradom glavnog projekta.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.