Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
16:53
31.7.2020.

EIB ulaže 40 miliona eura u obnovu putne mreže u Crnoj Gori

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je drugu tranšu kredita vrijednu 40 miliona eura za obnovu 180km puteva na pet glavnih putnih ruta u Crnoj Gori.


Uz ovaj zajam, banka Evropske unije odobrila je Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 1.5 miliona eura namijenjenih izradi tehničke dokumentacije.

"Grant je odobren iz sredstava EIB-ove Inicijative za ekonomsku otpornost (ERI), što je prvi ovakav grant dodjeljen na Zapadnom Balkanu. Investicija EIB-a u ukupnoj vrijednosti od 80 miliona eura povećaće bezbjednost i efikasnost na putevima, ubrzati ekonomski oporavak zemlje i stvoriti bolje uslove za regionalnu trgovinu. Bespovratna sredstva iz ERI fondova namijenjena su jačanju ekonomija, stvaranju preduslova za održivi ekonomski razvoj, zapošljavanje ili izgradnju vitalnih infrastrukturnih objekata u zemljama neposrednog okruženja Evropske unije koja su pogođenija migrantskom krizom. Bespovratna sredstva odobrena Crnoj Gori omogućiće moderan, standardizovan pristup i efikasniji nadzor projekta obnove putne infrastrukture u skladu sa najvišim standardima Evropske unije", saopšteno je iz EIB-a.

Kažu da će modernizacija putne mreže unaprijediti bezbjednosti, smanjiće troškove održavanja vozila, vrijeme provedeno na putu i učestalost saobraćajnih nesreća. Tokom obnove biće otvoreno oko 4,100 privremenih radnih mjesta, što će dodatno doprinijeti razvoju privatnog sektora u Crnoj Gori.

“Obnova putne infrastrukture je veoma važna za efikasniju trgovinu, doprinosi zapošljavanju i bržem ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana. Osnaživanje lokalnih ekonomija da efikasnije reaguju u kriznim situacijama, bitan je preduslov za ekonomski rast i stvaranje radnih mesta. Obnovom četvrtine ukupne putne mreže Crne Gore, jačamo regionalne veze i integraciju zemalja Zapadnog Balkana i EU. Pristup bezbjednim i modernim putevima ne bi trebalo da bude privilegija, nego osnovna potreba svih građana u pravcu razvoja konkurentnosti, održivosti i bržeg pristupa EU.”, izjavio je potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco.

Aivo Orav, Ambasador EU i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kazao je da je u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize bez presedana ovaj finansijski paket EIB-a je veoma dobrodošao.

"Stvaranje novih radnih mjesta i regionalnih ekonomskih veza, s jedne strane, i poboljšanje putne bezbjednosti i očuvanje ljudskih života, sa druge strane, predstavljaju dobitnu kombinaciju. Ovo je pogotovo važno za Crnu Goru gdje se 55% puteva vode kao ‘nedovoljno bezbjedni’, što pokazuje nedavno sprovedena procjena o bezbjednosti u saobraćaju koju je finansirala EU. Pored prevencije gubitka ljudskih života, poboljšanje drumske bezbjednosti donosi i značajne ekonomske dobiti. Investicija u ovu oblast je stoga ekonomski opravdana i uvijek se dvostruko vraća. U kombinaciji sa projektima koje finansira EU a Delegacija EU već sprovodi na terenu, ova podrška EIB-a će doprinijeti daljem razvoju ekonomije, trgovine, zapošljavanja, kao i stvaranju modernijeg, efikasnijeg i bezbjednijeg drumskog transportnog sektora za građane", rekao je Orav.

Saopšteno je  da će zajam omogućiti obnovu sekcija duž koridora između Tivta i luke Bar, između Danilovgrada i prijestonice Podgorice, između Lepenca i graničnog prelaza Špiljani. Putni pravci na granici sa Srbijom između Ribarevina i Dobrakova, kao i Pljevalja i Mihajlovice, će takođe biti rekonstruisani. Prva tranša ovog zajma potpisana je u novembru 2018. godine.

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:26
  5.8.2020.

  Potražnja za kreditima u crnogorskim bankama od početka krize izazvane epidemijom virusa korona opala je za 35 odsto, dok su pojedine sistemske banke u našoj zemlji zabilježile pad od preko 50 odsto, saopštila je viceguvernerka Centralna banke Crne Gore (CBCG) Zorica Kalezić.

 • 15:27
  5.8.2020.

  Izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) objavljene su u utorak u Službenom listu, kada su i stupile na snagu, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

 • 12:09
  5.8.2020.

  U okviru ovogodišnjih mjera za razvoj povrtarstva i ratarstva Vlada je do danas isplatila 1.136.000 eura bespovratne podrške za 1.423 poljoprivrednika iz 21 opštine. Takođe, u zahtjevnim uslovima pandemije COVID 19, obezbijeđena je stabilnost tržišta, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 • 11:16
  5.8.2020.

  Od izbijanja krize izazvane pandemijom virusa korona do danas Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) plasirao je preko 100 miliona eura crnogorskoj privredi. Tačnije, kako je istakao predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević, kada govorimo o periodu od januara, taj se broj penje do gotovo 170 miliona.