EPCG: Kompanija došla u priliku da proširi svoj proizvodni portfolio, imovina Željezare ima veliki solarni potencijal

Facebook/Marko Kovačević
 • Autor onogost.me
 • 30.12.2022. u 18:05
Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić (EPCG) obavjestila je javnost da je danas potpisan ugovor o kupoprodaji imovine Željezare.

Ugovor su potpisali predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i predstavnici kompanija TOSCELIK PROFIL VE SAC ENDUSTRISI A. S. i TOSCELIK ALLOYED ENGINEERING STEEL NIKŠIĆ.

“Kao što je javnosti ranije predočeno, vrijednost ugovora iznosi 20 miliona evra, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima kojima je, u septembru ove godine, država, na aukciji u postupku otuđenja sopstvenih akcija, otkupila 3.340.757 akcija EPCG, odnosno 28,27% od iznosa predviđenog za otuđenje”, navodi se u saopštenju EPCG.

Potpisivanjem ovog ugovora, EPCG je, prema riječima predsjednika Odbora direktora, Milutina Đukanovića, došla u priliku da proširi svoj proizvodni portfolio, jer imovina Željezare, zbog snage priključka, ima veliki solarni potencijal, a pored toga, ovom investicijom se stvaraju preduslovi za ulaganje u pogone koji će, svojim aktivnostima, predstavljati značajnu logističku podršku proizvodnim aktivnostima EPCG.

“Naša kompanija je, ovim poslovnim aranžmanom, potvrdila posvećenost ideji prema kojoj investiranje u novu proizvodnju, naročito onu zasnovanu na obnovljivim izvorima energije, predstavlja garanciju osavremenjivanja i jačanja kako kompanije, tako i privrednog sistema uopšte, tim prije što se, ovom investicijom, značajno uvećava imovina EPCG, samim tim i Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Takvo usmjerenje EPCG, u osnovi, kako dodaju, predstavlja jedini racionalan način da se nadomjeste zaostaci izazvani činjenicom da je posljednji proizvodni objekat izgrađen prije četiri decenije te da se, u krajnjem, u vremenu globalne energetske krize, uspješno sprovede energetska tranzicija.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.
  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.
  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.